Krispigt ankbröst med två sorters pumpa och snabbstuvad brysselkål med karamelliserad grädde

Krispigt Ankbröst med två sorters pumpa och snabbstuvad brysselkål med karamelliserad grädde.

Publicerat:

Tillagningstid:

Ingredienser

4portioner

  • 2
    ankbröst

Sås

  • 1 klyfta
    vitlök
  • 1 st
    schalottenlökar
  • 1
    apelsin (saft och zest)
  • 50g
    ingefära
  • 3msk
    sherryvinäger
  • 2msk
    strösocker
  • 3dl
    buljong (anka eller kalvfond)
  • Salt och peppar

Grönsakstillbehör

  • 1 st
    butternutpumpa (eller annan liten sort)
  • 200g
    brysselkål
  • 50g
    smör
  • 3dl
    grädde
  • ½dl
    ättika
  • ½dl
    socker
  • 1dl
    vatten
  • Salt och peppar

Så lagar du

Ankbröst

  1. Skär kryss i ankbröstfiléernas fettkappa. Krydda med salt och peppar på köttsidan.
  2. Lägg filéerna med fettsidan nedåt i en kall stekpanna. Sätt på plattan på medelhög värme och låt ankbrösten steka i sitt eget fett tills de har en fin gyllenbrun stekyta.
  3. Vänd ankbrösten och stek ytterligare 1–2 min på andra sidan, ös med fettet som smält ut i pannan så att de får en fin stekyta runt om.
  4. Lägg över ankbrösten på en ugnssäker form stek klart i ugnen på 120grader tills innertemperatur på 55°. Torka inte ur stekpannan utan påbörja direkt såsen.
  5. Låt Ankan vila 10 minuter före servering. Skiva den tunt tvärsöver fibrerna.

Sås

  1. Finhacka lök/vitlök och fräs den mjuk i ankfettet.
  2. Glasera med socker, apelsinzest och saft från 1 apelsin, vinäger och hackad ingefära.
  3. Tillsätt fond, låt koka på svag värme cirka 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Pumpa

  1. Skala och kärna ur pumpan. ¼ del av pumpan skivar du tunt med mandolin i millimetertunna skivor.
  2. Koka upp picklingslagen bestående av ättika, socker och vatten och slå den kokandes över den tunnskivade pumpan täck med lock och låt stå fram till servering.
  3. Resterande ¾ delar av pumpan river du fint på rivjärn eller i maskin. Salta och Peppra. Krama ur lite vätska och forma små rårakor.
  4. Stek på medelvärme i stekpanna med smör tills gyllene 3-4 minuter på varje sida.

Brysselkål

  1. Börja med att plocka bladen från brysslekålen.
  2. Häll 2dl av grädden i en stekpanna och låt den koka ner och börja karamellisera, när grädden börjar bli lätt brynt och nästan kokat bort gå ner med resterande 1dl grädde och vispa ut till en slät sås.
  3. Vänd ner de små luftiga kålbladen och ge dom ett hastigt uppkok, krydda med salt och peppar och vänd runt så brysselkålen dressas med såsen.

Dela det här receptet med dina vänner!