Krondillskryddad sikfilé med smörstekta kantareller samt syrade grönsaker

Krondillskryddad sikfilé med smörstekta kantareller samt syrade grönsaker

Ingredienser

4portioner

  • 4st
    sikfiléer med skinn á 180 g
  • 1knippa(or)
    färsk krondill
  • 200 g
    färska rensade kantareller
  • 200 g
    salladskål
  • 150g
    morot
  • 150 g
    purjolök
  • 1msk
    salt
  • 1-2 msk
    ättiksprit 12 %
  • 1msk
    dillfrö
  • 2msk
    citronsaft
  • ½dl
    vatten
  • 2-3 msk
    smör
  • salt

Så lagar du

Skölj och ansa salladskålen, morot och purjolök. Skiva dem så tunt som möjligt, lägg i ett durkslag och vänd i 1 msk salt. Låt stå i rumstemperatur ca 2 timmar tills att saltet dragit spänsten ur grönsakerna. Skölj sedan i kallt vatten så saltet försvinner och låt rinna av. Stek kantarellerna i 1-2 msk smör på medelhög temperatur tills att dom blir frasiga. Smaka av med salt, lägg på fat och håll varma.

Värm upp grönsakerna i en kastrull, slå över vatten, ättikan samt citronsaften och krydda med dillfrö. Smaka av med salt, lägg på samma fat som kantarellerna och håll varmt. Återanvänd samma stekpanna till fisken som kantarellerna stektes i, stek i 1 msk smör, klipp över krondill och salta. När fisken har fått en kärntemperatur på 43 grader är den klar att servera.

Upplägg:
Lägg den nystekta fisken på fatet med grönsaker och kantarellerna. Om man önskar en lättlagad sås till blanda samman naturell turkisk yoghurt med rivet skal av ekologisk citron, salt.

Dela det här receptet med dina vänner!