Kroppkakor

Kroppkakor

Publicerat:

Tillagningstid:

En hyllning till potatisen helt enkelt. En salt och en söt, och båda så oändligt goda. Länge Leve Potatisen! Hurra! Hurra! Hurra! Hurra!

Ingredienser

4portioner

Kroppkakor

  • 800g
    Potatis (ej färskpotatis)
  • 3dl
    Vetemjöl
  • 1st
    ägg
  • 1tsk
    salt
  • 1st
    stor gul lök
  • ½dl
    hackad persilja
  • 1tsk
    hackad färsk timjan
  • ½tsk
    kryddpeppar

Topping

  • 5dl
    kantareller
  • 1st
    färsk majskolv
  • 100g
    rökt sidfläsk
  • smör till stekning
  • Salt och peppar

Rårörda tranbär

  • 1paket
    frusna tranbär eller lingon
  • 1dl
    socker

Så lagar du

Kroppkakor

  1. Koka potatisen mjuk och pressa den genom en finmaskig sil. Låt svalna. Blanda samman med vetemjöl, ägg och salt. Låt kallna.
  2. Skala och hacka löken. Fräs lök i smör tillsammans med persilja, timjan och kryddpeppar. Smaka av med salt. Stek tills löken är mjuk och transparent. Låt kallna.
  3. Forma potatisen till bollar, stora som golfbollar och platta ut dem lätt. Gör en lite grop i mitten och lägg i lökfyllning. Vik ihop och rulla till en boll. Lägg på mjölad tallrik eller bricka. Koka kroppkakorna (potatisbollarna) i lättsaltat vatten tills de flyter upp till ytan. Lägg på en tallrik och låt kallna.
  4. Stek nu kroppkakorna gyllene i smör. Servera med stekta kantareller, stekt sidfläsk och rårörda tranbär eller lingon.

Topping till kroppkakorna

  1. Rensa och stek kantarellerna gyllene i smör. Salta och peppra.
  2. Skär av majskornen från kolven och stek gyllene i smör. Salta och peppra.

  3. Tärna sidfläsket och stek knaprigt. Låt rinna av på papper.

Rårörda tranbär

  1. Blanda samman i en skål. Rör flera gånger under tiden bären tinar. När sockret har smält och bären är tinade så är det klart att servera.

Dela det här receptet med dina vänner!