Kroppkakor med jordärtskocka

Grått fat med kroppkakor, grönkål och svamp i förgrunden. Skärbräda med svamp och grönkål i bakgrunden.

Publicerat:

Tillagningstid:

Kroppkakor är en gammaldags potatisrätt med mild smak. Paul gör kakorna med jordärtskocka och serverar dem nystekta med lingon, grönkål och svamp.

Ingredienser

4portioner

  • 2dl
    lingon
  • 1dl
    socker
  • 100g
    jordärtskocka
  • 750g
    mandelpotatis
  • 3
    äggulor
  • 150g
    mjöl (siktat)
  • 300g
    svamp
  • 300g
    grönkål
  • 1dl
    brynt smör
  • 2msk
    olivolja och smör (stekning)
  • salt

Så lagar du

1. Rårör lingon med socker.

2. Koka potatis och jordärtskocka mjuka. Medan de kokar kan du plocka och skölja grönkålen.

3. Pressa potatisen. Blanda den med krossad eller grovhackad jordärtskocka, äggulor, salt och siktat mjöl. Rör till en deg.

4. Rulla små kroppkakor. Lägg kulorna i sjudande vatten. Lägg på ett lock och sjud tre-fyra minuter eller till en innertemperatur på 85-90 grader. Lyft upp kulorna och låt svalna.

5. Bryn kulorna i olja och smör så att de får färg på alla sidor. Smaka av med salt.

6. Dela svamparna på hälften och stek i matolja. I receptet används ostronskivling, men annan höstsvamp fungerar också utmärkt.

7. Tillsätt grönkålen och en klick smör. Slunga runt i pannan i en minut och smaka av med salt.

Servering:

8. Blanda runt kroppkakorna, svampen, grönkålen på ett fat och toppa med kalla lingon och varmt brynt smör.

Dela det här receptet med dina vänner!