Kroppkakor och kålsallad med äpple och hasselnötter
Tillagningstid:
Publicerat:
2019-10-31Tillagningstid:
En riktig husmansklassiker med ny twist på tillbehör till servering.
Ingredienser
4 portioner
Kroppkakor
- 1 kgpotatis rå, fast
- 1 tsksalt
- 400 gpotatis, kokt
- 2 mskpotatismjöl
- 1½ dlvetemjöl
- 1 stgul lök, medelstora
- 100 gsidfläsk rökt, utan svål
- 1 tskfärsk timjan, hackad
- ½ dlgrov hackad persilja, färsk
Kål- och äppelsallad
- ½spetskålshuvud
- 1äpple
- 2-3 mskrapsolja
- 1 dlhasselnötter
Vinägrette
- 1 mskvitvinsvinäger
- 3 mskrapsolja eller olivolja
- salt och peppar
Till servering
- 1 dlVästerbottensost, riven
Så lagar du
Kroppkakor
1. Riv den råa potatisen fint, blanda i salt och pressa ur vätskan med händerna. Pressa i den kokta potatisen genom en finmaskig sil och blanda med den råa. Tillsätt potatismjöl och mjöl och blanda till en jämn smet.
2. Hacka löken fint och skär fläsket i små tärningar. Fräs fläsk, lök och timjan tills löken blir mjuk och glansig. Tillsätt persilja och rör om.
3. Forma en liten skål av potatissmeten i handen och fyll med lök- och fläskblandningen. Slut ihop till en boll. Se till att bollen är helt tät.
4. Lägg kroppkakorna i kokande saltat vatten och låt dem koka i 12–15 minuter, beroende på storlek. De flyter upp när de är klara. Servera med kål- och äppelsallad toppad med vinägrette. Vill du kan du riva över lite västerbottensost.
Kål- och äppelsallad med vinägrette
1. Skiva spetskål och äpple. Hacka hasselnötterna grovt.
2. Gör en enkel vinägrette och häll över salladen.
Tips
Vill du ha lite färg på dina kroppkakor? Stek dem hastigt i smör i en stekpanna.