Kroppkakor och kålsallad med äpple och hasselnötter

Kroppkakor och kålsallad med äpple och hasselnötter i en djup tallrik.

Publicerat:

Tillagningstid:

En riktig husmansklassiker med ny twist på tillbehör till servering.

Ingredienser

4portioner

Kroppkakor

  • 1kg
    potatis rå, fast
  • 1tsk
    salt
  • 400g
    potatis, kokt
  • 2msk
    potatismjöl
  • dl
    vetemjöl
  • 1st
    gul lök, medelstora
  • 100g
    sidfläsk rökt, utan svål
  • 1tsk
    färsk timjan, hackad
  • ½dl
    grov hackad persilja, färsk

Kål- och äppelsallad

  • ½
    spetskålshuvud
  • 1
    äpple
  • 2-3msk
    rapsolja
  • 1dl
    hasselnötter

Vinägrette

  • 1msk
    vitvinsvinäger
  • 3msk
    rapsolja eller olivolja
  • salt och peppar

Till servering

  • 1dl
    Västerbottensost, riven

Så lagar du

Kroppkakor

1. Riv den råa potatisen fint, blanda i salt och pressa ur vätskan med händerna. Pressa i den kokta potatisen genom en finmaskig sil och blanda med den råa. Tillsätt potatismjöl och mjöl och blanda till en jämn smet.

2. Hacka löken fint och skär fläsket i små tärningar. Fräs fläsk, lök och timjan tills löken blir mjuk och glansig. Tillsätt persilja och rör om.

3. Forma en liten skål av potatissmeten i handen och fyll med lök- och fläskblandningen. Slut ihop till en boll. Se till att bollen är helt tät.

4. Lägg kroppkakorna i kokande saltat vatten och låt dem koka i 12–15 minuter, beroende på storlek. De flyter upp när de är klara. Servera med kål- och äppelsallad toppad med vinägrette. Vill du kan du riva över lite västerbottensost.

Kål- och äppelsallad med vinägrette

1. Skiva spetskål och äpple. Hacka hasselnötterna grovt.

2. Gör en enkel vinägrette och häll över salladen.

Tips

Vill du ha lite färg på dina kroppkakor? Stek dem hastigt i smör i en stekpanna.

Dela det här receptet med dina vänner!