Krossad potatis med dill och gräslök

Krossad potatis.

Publicerat:

Tillagningstid:

Perfekt tillbehör till vårens och sommarens fester och grillkvällar. Det blir en underbar brytning mellan den krispiga ytan och mjuka insidan av potatisen. Och att den nästan tillagar sig själv i ugnen är en superbonus. För en helt vegansk version kan du använda växtbaserad margarin.

Ingredienser

4portioner

  • 1kg
    små, ekologiska potatisar
  • 4msk
    smör
  • 2msk
    olivolja
  • 2msk
    vitvinsvinäger
  • flingsalt, svartpeppar, dill och gräslök

Så lagar du

1. Skrubba potatisarna noga. Om du vill skalar du dem, men det fungerar bra med skal om skalet är fint och potatisarna är ekologiskt odlade.

2. Koka potatisen nästan färdiga i lättsaltat vatten, 8-10 minuter. Känn med en sticka så att de är klara. Häll av vattnet, häll potatisen i en bakpappersklädd långpanna.

3. Låt potatisen ånga av, lägg i smöret och sätt ugnen på 225­°. Rör om så smöret fördelas jämnt över potatisarna. Tryck till potatisarna med t.ex. botten på en skål eller handen, så att de krossas något. Baka mitt i ugnen 30 minuter.

4. Ta ut och vänd potatisarna, ringla på olja och ställ in igen ca 30 minuter eller tills de är gyllene och krispiga på ytan. Smaksätt genom att ringla vinäger över potatisen, salta och peppra. Avsluta med att strö över finhackad dill och gräslök.

Tips

Servera potatisarna som plockmat, antingen som de är med en dipsås, eller låt dem svalna och toppa med en klick löjrom och crème fraiche.

Dela det här receptet med dina vänner!