Kryddbröd
Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
1portioner
- 150gapelsin honung (går bara med neutral honung)
- 75gråsocker
- 1dlmjölk
- 1tskbikarbonat
- 1mskmalen anis
- 1mskmalen kanel
- 1mskmalen ingefära
- 1mskmalen pomerans
- 150gvetemjöl
- 100gfint rågmjöl
- 5gsalt
- 2stäggulor
- rivet skal av 1 apelsin
- smör till brödformen
Så lagar du
1. Koka upp honung, socker och mjölk, efter uppkok, ta i bikarbonaten.
2. Blanda ihop kryddorna, mjölsorterna och saltet i en skål. Rör ner mjölkblandningen, apelsinskal och äggulorna, blanda väl.
3. Tryck ner degen i en väl smord brödform och baka på 175 grader i ca 35-45 minuter. Brödet skall ha en kärntemperatur på 98 grader.
4. Tag ut brödet och låt det stå ca 10 minuter i formen. Vält upp på galler, låt svalna.
5. Man kan med fördel pensla brödet med lite honung utspätt med vatten.
6. Detta kryddbröd är utmärkt till ostar, går även att förvara i frysen.