Kryddig glögg och julcava

två glas med dryck och dekoration.

Publicerat:

Tillagningstid:

Ett härligt glöggkoncentrat blir till kryddig glögg med upphettat rödvin. Det mousserande vinet cava är Spaniens svar på champagne, och tillsammans med glöggbasen blir det vackert och julsmakande bubbel.

Ingredienser

Glöggkoncentrat

  • ½st
    ekologisk apelsin
  • 2st
    hela kanelstänger
  • 2st
    lagerblad
  • 2st
    stjärnanis
  • ½tsk
    hela svartpepparkorn
  • ½msk
    hela kryddpepparkorn
  • ½msk
    hel kryddnejlika
  • ½tsk
    hel kardemumma
  • 30g
    brun farin
  • dl
    vatten

Till glöggen

  • 1
    flaska rött vin, gärna med kraftig smak
  • mandelflisor
  • russin

Till julcavan

  • 4-6st
    hel stjärnanis
  • 1
    flaska halvtorr cava eller liknande

Så lagar du

Glöggkoncentrat

1. Tvätta apelsinen och skär i grova bitar. Lägg apelsinbitarna, alla kryddor, farinsocker och vatten i en kastrull. Koka upp och låt sjuda 10 minuter under lock.

2. Ta kastrullen från värmen och låt det hela dra med locket på i minst 2 timmar.

Kryddig glögg

Sila över koncentratet i en ny kastrull (spara någon deciliter till julcavan), tillsätt rödvin, smaka av med farinsocker och värm försiktigt glöggen upp till 80 grader.

3. Rosta mandelflisorna snabbt i ugnen eller i en torr stekpanna, och låt svalna i rumstemperatur. Blötlägg gärna russinen i portvin.

4. Lägg mandel och russin i vackra glas, häll på rykande het glögg och servera genast, kanske med hembakade kakor.

Julcava

1. Kyl cavan väl. Använd cirka 1 dl av det kalla glöggkoncentratet och fördela i 4-6 fina champagneglas, ett par matskedar i varje glas.

2. Lägg en stjärnanis i varje glas, häll över cava och servera genast.

Dela det här receptet med dina vänner!