Kryddiga tunnbröd med svampfyllning

Kryddiga tunnbröd med svampfyllning.

Publicerat:

Tillagningstid:

Maten är halva utflykten - åtminstone om barnen följer med ut i skogen. De här tunnbröden kan serveras med valfri fyllning, beroende på vad sällskapet gillar. Huvudsaken är att en del av maten tillreds över öppen eld - upplevelsemat tillredd ute smakar nämligen alltid lite godare.

Ingredienser

4portioner

Hällakaka

  • 3dl
    rågsikt, blandning av ca 60% vetemjöl, 40% rågmjöl
  • dl
    fil
  • msk
    sirap
  • ½tsk
    salt
  • 1tsk
    bikarbonat
  • 1krm
    anis
  • 1krm
    fänkål
  • 2msk
    vetemjöl till utbakning

Fyllning

  • 400g
    blandsvamp, vilken stekvänlig svamp som helst går bra
  • 50g
    smör
  • 8st
    schalottenlökar
  • 1klyfta(or)
    vitlök, skalad
  • 50g
    ren eller lamm, rökt och tärnat 1x1cm
  • 100g
    färskost
  • vilda blad och bär

Så lagar du

Hällakaka

1. Blanda ihop alla ingredienserna till en fast deg. Dela i 4 bitar och ta med dig ut i skogen i en burk tillsammans med det extra mjölet som används vid utbakning väl ute i skogen.

Tillredning över öppen eld

1. Ställ en gjutjärnspanna eller flat sten på elden.

2. Baka ut degen för hand till tunna kakor ca 15-20 cm i diameter. Grädda ca 1 minut på varje sida. Låt svalna under en handduk och förbered under tiden fyllningen.

3. Lägg löken i glöden så att den börjar tillagas.

4. Dela ner svampen och stek den försiktigt tills vätskan kokat bort, tillsätt smör och vitlök. Fortsätt steka till det blir gyllene.

5. Vänd sist ner det tärnade rökta köttet och låt det steka ca 1 minut.

6. Bygg mackan med rikligt med färskost i botten. Tryck ut den bakade löken ur sitt skal och fördela den på mackan. Fördela sedan den stekta svampblandningen och toppa anrättningen med lite späda blad och bär från skogen.

Dela det här receptet med dina vänner!