Kryddiga vinteräpplen med vanilj- och citrussås
Publicerat:
2013-12-20Ingredienser
8portioner
Äppel- och mandelfyllning
- 8stäpplen (mellanstora)
- 1mskbrun farin
- 150gmandelmassa
- 1tskvatten
Kryddig karamellsås
- 1dlbrun farin
- 1dlsocker
- ½dlvatten
- 1tskmalen kanel
- ½tskgrovmalen kardemumma
- ½stvaniljstång
- 50gsmör
Vaniljsås
- 2dlmjölk
- 3dlgrädde
- 1stvaniljstång
- 5stäggulor
- 80gsocker (ca 1 dl)
- Skalet av 1 citron (fint rivet)
- Skalet av ½ apelsin (fint rivet)
Saffranskrutonger
- Lussekatter
Så lagar du
Äppel- och mandelfyllning
1. Skala äpplena och ta ur kärnhuset underifrån med en urkärnare eller skalare. Skär bort tunt i underkant på äpplena så de står rakt.
2. Blanda mandelmassa, farin och vatten till en jämn fyllning och fyll i äpplena.
Kryddig karamellsås
3. Blanda alla ingredienser i en kastrull och gör ett snabbt uppkok.
4. Sätt äpplena i en ugnssäker form och slå över karamellsåsen. Baka i ugnen på 150°C ca 60 minuter. Känn med sticka så äpplena känns mjuka men ändå håller formen. Ös karamellsås över äpplena med jämna mellanrum.
Vaniljsås
5. Skrapa ur vaniljstången och koka upp den med mjölk, grädde, socker, apelsin och citron.
6. Vispa upp äggulorna lätt, slå vätskan över gulorna under ständig vispning. Slå tillbaka i kastrullen och sjud under omrörning till 83°C. Häll över till en ny bunke och kyl. Sila om så önskas innan servering. Servera såsen kall.
Saffranskrutonger
7. Skär lussekatter i önskad storlek och rosta i ugnen på 150°C i ca 15 minuter tills de känns torra.