Kryddiga vinteräpplen med vanilj- och citrussås

Kryddiga vinteräpplen med vanilj- och citrussås.

Publicerat:

En annorlunda och supergod dessert där du kan ta vara på lite höstäpplen från din trädgård.

Ingredienser

8portioner

Äppel- och mandelfyllning

  • 8st
    äpplen (mellanstora)
  • 1msk
    brun farin
  • 150g
    mandelmassa
  • 1tsk
    vatten

Kryddig karamellsås

  • 1dl
    brun farin
  • 1dl
    socker
  • ½dl
    vatten
  • 1tsk
    malen kanel
  • ½tsk
    grovmalen kardemumma
  • ½st
    vaniljstång
  • 50g
    smör

Vaniljsås

  • 2dl
    mjölk
  • 3dl
    grädde
  • 1st
    vaniljstång
  • 5st
    äggulor
  • 80g
    socker (ca 1 dl)
  • Skalet av 1 citron (fint rivet)
  • Skalet av ½ apelsin (fint rivet)

Saffranskrutonger

  • Lussekatter

Så lagar du

Äppel- och mandelfyllning

1. Skala äpplena och ta ur kärnhuset underifrån med en urkärnare eller skalare. Skär bort tunt i underkant på äpplena så de står rakt.

2. Blanda mandelmassa, farin och vatten till en jämn fyllning och fyll i äpplena.

Kryddig karamellsås

3. Blanda alla ingredienser i en kastrull och gör ett snabbt uppkok.

4. Sätt äpplena i en ugnssäker form och slå över karamellsåsen. Baka i ugnen på 150°C ca 60 minuter. Känn med sticka så äpplena känns mjuka men ändå håller formen. Ös karamellsås över äpplena med jämna mellanrum.

Vaniljsås

5. Skrapa ur vaniljstången och koka upp den med mjölk, grädde, socker, apelsin och citron.

6. Vispa upp äggulorna lätt, slå vätskan över gulorna under ständig vispning. Slå tillbaka i kastrullen och sjud under omrörning till 83°C. Häll över till en ny bunke och kyl. Sila om så önskas innan servering. Servera såsen kall.

Saffranskrutonger

7. Skär lussekatter i önskad storlek och rosta i ugnen på 150°C i ca 15 minuter tills de känns torra.

Dela det här receptet med dina vänner!