Kryddigt havreris med kyckling och rostade vindruvor
Publicerat:
2022-02-09Tillagningstid:
Det ska vara enkelt att bjuda hem vänner på middag. Gör en härlig gryta, kanske med indiska smaker, köp eller baka ett bröd och ställ fram allt på bordet. Små skålar med godsaker som nötter, en raita och en god ost är tacksamt att plocka med. Jag firar att restriktionerna nu tas bort med att äta middag med vänner jag inte kunnat träffa på länge!
Ingredienser
4portioner
- 450gkycklinglårfilé
- 1dlmatyoghurt
- ½mskkardemumma
- ½tsksalt och nymald svartpeppar
- 1 kuvertsaffran
- ½dlvarm mjölk
- 4dlhavreris
- 2 strödlökar
- 2mskghee eller smör
- 2 stfärska gröna chilli
- 1 stkanelstång
- 1 nypakoriander
- saft från 1 citron
- 3dlhet och mustig kycklingbuljong eller kycklingfond (1 – 2 buljongtärnigar)
- 150gröda vindruvor
- 1 krukafärsk mynta
- 1dlmandelspån
Limerata
- 2dlmatyoghurt
- 1 knippafärsk mynta
- 1 stlime (skal & saft)
- ½mskhonung
- salt
Så lagar du
- Mortla kardemumma. Dela kycklingfiléerna i stora tärningar. Blanda med yoghurt, kardemumma, salt och nymald svartpeppar. Låt stå i rumstemperatur ca 30 min eller i kylskåp över natten.
- Blanda ihop ingredienserna till raitan och ställ kallt.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Lägg vindruvor på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och lite flingsalt. Sätt in i ugnen och rosta i cirka 30 minuter.
- Rosta mandel i torr stekpanna. Skala och skär löken i strimlor. Hacka chili. Blanda saffran med varm mjölk och låt stå.
- Lägg kycklingen på en plåt med bakplåtspapper. Höj ugnsvärmen till 250 grader och sätt in kycklingen i ugnen i cirka 15 minuter.
- Hetta upp ghee eller smör i en gryta. Bryn löken tills den mjuknat. Tillsätt chili, 1 kanelstång och en nypa koriander. Stek i någon minut. Tillsätt kokt havreris och stek ytterligare några minuter.
- Pressa i citronsaft och lägg i kycklingen. Häll på buljong och ringla över saffransmjölken. Låt allt koka upp. Sänk sedan värmen och sätt på ett lock. Låt stå i 15 minuter.
- Blanda om ordentligt. Toppa med hackad mynta, mandel och rostade vindruvor. Servera med Limeraita.