Kryddigt havreris med kyckling och rostade vindruvor

Kryddigt havreris med kyckling och rostade vindruvor

Publicerat:

Tillagningstid:

Det ska vara enkelt att bjuda hem vänner på middag. Gör en härlig gryta, kanske med indiska smaker, köp eller baka ett bröd och ställ fram allt på bordet. Små skålar med godsaker som nötter, en raita och en god ost är tacksamt att plocka med. Jag firar att restriktionerna nu tas bort med att äta middag med vänner jag inte kunnat träffa på länge!

Ingredienser

4portioner

  • 450g
    kycklinglårfilé
  • 1dl
    matyoghurt
  • ½msk
    kardemumma
  • ½tsk
    salt och nymald svartpeppar
  • 1 kuvert
    saffran
  • ½dl
    varm mjölk
  • 4dl
    havreris
  • 2 st
    rödlökar
  • 2msk
    ghee eller smör
  • 2 st
    färska gröna chilli
  • 1 st
    kanelstång
  • 1 nypa
    koriander
  • saft från 1 citron
  • 3dl
    het och mustig kycklingbuljong eller kycklingfond (1 – 2 buljongtärnigar)
  • 150g
    röda vindruvor
  • 1 kruka
    färsk mynta
  • 1dl
    mandelspån

Limerata

  • 2dl
    matyoghurt
  • 1 knippa
    färsk mynta
  • 1 st
    lime (skal & saft)
  • ½msk
    honung
  • salt

Så lagar du

  1. Mortla kardemumma. Dela kycklingfiléerna i stora tärningar. Blanda med yoghurt, kardemumma, salt och nymald svartpeppar. Låt stå i rumstemperatur ca 30 min eller i kylskåp över natten.
  2. Blanda ihop ingredienserna till raitan och ställ kallt.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Lägg vindruvor på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och lite flingsalt. Sätt in i ugnen och rosta i cirka 30 minuter.
  5. Rosta mandel i torr stekpanna. Skala och skär löken i strimlor. Hacka chili. Blanda saffran med varm mjölk och låt stå.
  6. Lägg kycklingen på en plåt med bakplåtspapper. Höj ugnsvärmen till 250 grader och sätt in kycklingen i ugnen i cirka 15 minuter.
  7. Hetta upp ghee eller smör i en gryta. Bryn löken tills den mjuknat. Tillsätt chili, 1 kanelstång och en nypa koriander. Stek i någon minut. Tillsätt kokt havreris och stek ytterligare några minuter.
  8. Pressa i citronsaft och lägg i kycklingen. Häll på buljong och ringla över saffransmjölken. Låt allt koka upp. Sänk sedan värmen och sätt på ett lock. Låt stå i 15 minuter.
  9. Blanda om ordentligt. Toppa med hackad mynta, mandel och rostade vindruvor. Servera med Limeraita.

Dela det här receptet med dina vänner!