Kryddigt saffransris

Kryddigt saffransris

Publicerat:

Tillagningstid:

Alla julkryddor på en och samma gång! Det här riset är smakrikt och ljuvligt. Det passar utmärkt till lammgryta, men också till grillade lammkotletter eller en smörstekt lax, till exempel. Riset går utmärkt att göra på gårdagens ris. Blanda då riset med saffran utrört i 1 msk hett vatten innan det blandas med övriga kryddor i stekpannan.

Ingredienser

4portioner

  • 3dl
    basmatiris
  • 1g
    saffran (gärna saffranstrådar)
  • ½tsk
    salt
  • 6dl
    vatten
  • 3msk
    rapsolja
  • 6st
    kardemummakapslar
  • 2st
    lagerblad
  • 1st
    kanelstång
  • 3st
    stjärnanis
  • 1dl
    skalad mandel
  • 1msk
    russin (gärna gula russin)

Så lagar du

1. Skölj riset ordentligt i kallt vatten. Koka upp tillsammans med vatten, salt och saffran.

2. Låt riset koka på svag värme under tättslutande lock i 15 minuter. Täck gärna med platsfolie så att det blir riktigt tätt.

3. Hetta upp olja i en traktörpanna eller wok. Lägg i kardemumma, lagerblad, stjärnanis och kanel. Stek i några minuter.

4. Lägg till mandlar och russin och stek lite tills nötterna fått färg.

5. Sänk värmen och tillsätt riset. Rör om och värm på riset ordentligt. Smaka av med salt.

Dela det här receptet med dina vänner!