Kuvertbröd
Publicerat:
2014-10-17Tillagningstid:
Ingredienser
16portioner
Fördeg
- 1dlvatten
- 3gjäst (”en liten nypa bara”)
- 60gvetemjöl special
- 40gfint rågmjöl
Deg
- 350-400gvetemjöl special
- 10gjäst
- 2dlvatten
- 1mskhonung
- 1tsksalt
Så lagar du
Fördeg
1. Blanda vatten och jäst. Tillsätt mjöl och rör till en jämn massa. Plasta och låt vila i rumstemperatur i ca 1-2 timmar eller i kylen över natten.
Deg
2. Blanda fördeg med resterande ingredienser och kör på låg hastighet i 5-10 min till en smidig deg. Knåda ihop degen och låt vila i ca 30-45 min.
3. Jämna till degen försiktigt på bordet och dela den i två jämna längder. Dela varje längd på 8 bitar. Forma önskad form och toppa med mjöl, olika fröer och lite flingsalt, jäs på mjölad handduk eller på plåt och papper under duk, jäs i ca 45 min. Sätt en ugnssäker form längst ner i ugnen.
4. Sätt in på 270°C och sänk direkt till 250°C i ca 8-10 min. Grädda gärna på stenplatta.
5. Häll knappt en ½ dl hett vatten i formen längst ner för att få lite fukt i ugnen som skyddar skorpan från att bli torr och hård. Var försiktig, det blir hett.