Kuvertbröd

Kuvertbröd

Publicerat:

Tillagningstid:

Små, fina bröd som gjorda för en lång frukost eller till buffén. Toppa med dina favoritfröer och lite flingsalt.

Ingredienser

16portioner

Fördeg

  • 1dl
    vatten
  • 3g
    jäst (”en liten nypa bara”)
  • 60g
    vetemjöl special
  • 40g
    fint rågmjöl

Deg

  • 350-400g
    vetemjöl special
  • 10g
    jäst
  • 2dl
    vatten
  • 1msk
    honung
  • 1tsk
    salt

Så lagar du

Fördeg
1. Blanda vatten och jäst. Tillsätt mjöl och rör till en jämn massa. Plasta och låt vila i rumstemperatur i ca 1-2 timmar eller i kylen över natten.

Deg
2. Blanda fördeg med resterande ingredienser och kör på låg hastighet i 5-10 min till en smidig deg. Knåda ihop degen och låt vila i ca 30-45 min.

3. Jämna till degen försiktigt på bordet och dela den i två jämna längder. Dela varje längd på 8 bitar. Forma önskad form och toppa med mjöl, olika fröer och lite flingsalt, jäs på mjölad handduk eller på plåt och papper under duk, jäs i ca 45 min. Sätt en ugnssäker form längst ner i ugnen.

4. Sätt in på 270°C och sänk direkt till 250°C i ca 8-10 min. Grädda gärna på stenplatta.

5. Häll knappt en ½ dl hett vatten i formen längst ner för att få lite fukt i ugnen som skyddar skorpan från att bli torr och hård. Var försiktig, det blir hett.

Dela det här receptet med dina vänner!