Kyckling i curry

Ris, kyckling och morötter på en tallrik.

Publicerat:

Tillagningstid:

Tareq Taylors "Lyckokyckling", ett kärt minne från barndomen då hans morfar lagade kokt höns med ris och currysås.

Ingredienser

4portioner

  • 1
    kyckling, rejäl
  • 1
    rotselleri, liten
  • 2
    morötter
  • 2
    gula lökar
  • 1
    palsternacka
  • 10
    svartpepparkorn
  • 3-4
    lagerblad
  • 2-3kvist(ar)
    timjan, färsk

Currysås

  • 3msk
    smör
  • msk
    curry
  • 3msk
    vetemjöl
  • hälften av buljongen från kycklingavkoket
  • ½dl
    äppeljuice
  • 2dl
    mjölk
  • salt

Så lagar du

1. Skär grönsakerna i stora bitar.

2. Lägg ner den hela kycklingen, grönsakerna, pepparkornen, lagerbladen och timjan i en gryta och täck med vatten. Koka under lock till kycklingen är mör. Det tar ca 35 – 40 minuter beroende på kycklingens storlek.

3. Fräs smöret och curryn i en panna. Häll på vetemjölet och rör runt ordentligt. Det får inte vara några klumpar.

4. Häll i den kokande kycklingbuljongen och äppeljuicen. Vispa hela tiden. Tillsätt mjölken och koka i 5 – 6 minuter. Smaka av med salt.

5. Servera den kokta kycklingen med grönsakerna och såsen. Kokt ris och en fräsch sallad är gott till.

Tips

Nu finns massor av den goda buljongen och lite kycklingkött från skrovet kvar och och det gör jag gärna en god minestronesoppa på!

Dela det här receptet med dina vänner!