Kyckling yassa

Tillagningstid:

Publicerat:

Tillagningstid:

Yassa är en rätt som vi oftast bjuder på som introduktion till afrikansk mat. Det är en kycklinggryta som är lätt att tycka om, lite syrlig och lite stark. Grytan kommer ursprungligen från Diolafolket i Casamance-området, och serveras i Senegal, Mali och Gambia. Na rees ak diam! Smaklig måltid (på wolof)!

Ingredienser

4–6 portioner

  • 1
    hel kyckling à 1 kg, alt 8 kycklingklubbor
  • 2-3 dl
    rapsolja, till stekning
  • 4-6
    portioner jasminris

Fyllning

  • 1 kruk(or)
    persilja
  • 3
    salladslökar
  • 2
    vitlöksklyftor
  • 1 msk
    paprikapulver
  • ca ½ tsk
    nymalen svartpeppar
  • 1 nypa(or)
    flingsalt

Marinad

  • 6
    gula lökar
  • 3
    salladslökar
  • 4
    vitlöksklyftor
  • 3
    morötter
  • 1 kruk(or)
    kruspersilja
  • 1 msk
    dijonsenap
  • 2
    citroner, saften
  • 1 msk
    sweet chilisås
  • ½ msk
    äppelcidervinäger
  • 1 tsk
    grovmalen svartpeppar
  • salt, efter smak
  • 1
    habanero

Till servering

  • ev grönsallad
  • oliver
  • färsk kruspersilja

Så lagar du