Kycklingbollar i röd curry

Fat med chilifrukter och en tallrik med ris och kycklingbullar.

Publicerat:

Tillagningstid:

Kycklingbollar med smak av Thailand. De är goda att servera till ris eller nudlar.

Ingredienser

4portioner

  • 500g
    kycklingfärs
  • 1 ¼tsk
    salt
  • 1msk
    finriven ingefära
  • ½-1msk
    röd chili, finhackad
  • 2
    salladslökar, finhackade
  • 1liter
    vatten
  • 3msk
    koncentrerad, ekologisk kycklingfond

Kokossås

  • 1burk(ar)
    kokosmjölk, 400 ml
  • 1
    citrongräs
  • 1-2msk
    röd thaicurry
  • 2-3dl
    av kycklingbuljongen
  • 2
    morötter
  • 2
    paprikor, gärna röd och grön
  • 100g
    champinjoner
  • 150g
    sockerärter
  • 1tsk
    salt

Tillbehör

  • 200g
    risnudlar eller 4 portioner jasminris
  • krossade jordnötter
  • färsk koriander
  • salladslök, tunt skivad
  • chili, tunt skivad
  • lime

Så lagar du

1. Blanda kycklingfärs, salt, finriven ingefära, finhackad chili och salladslök.

2. Koka upp vatten och kycklingfond.

3. Forma 20–22 bollar med vattensköljda händer och lägg dem på en vattensköljd skärbräda.

4. Lägg ner dem i den kokande buljongen och koka upp igen och sjud 5–8 minuter. Ta upp bollarna med en hålslev. Sila men spara buljongen.

5. Häll kokosmjölken i en vid panna. Dela citrongräset i 4 bitar och krossa dem med knivskaftet. Lägg ner dem i kokosmjölken och vispa ner currypastan, 2 dl buljong och salt. Sjud utan lock på svag värme 5 minuter.

6. Skala morötterna och skär dem i strimlor. Lägg ner dem i kokosmjölken och låt sjuda 5 minuter.

7. Strimla paprikan och skiva champinjonerna. Lägg ner även dem i kokosmjölken och fortsätt sjuda 5–10 minuter utan lock tills paprikan mjuknar.

8. Lägg ner kycklingbollarna och sockerärterna och låt allt bli varmt, tillsätt mer buljong om det behövs mer vätska i såsen. Smaka av.

9. Servera med tillbehören. Väljer du risnudlar är det godast att blanda såsen med kycklingbollarna före serveringen.

Dela det här receptet med dina vänner!