Kycklinggryta – allt i ett

Tillagad kyckling med rotsaker i en gryta, serverad på vit tallrik, toppad med grön sallad.

Publicerat:

Tillagningstid:

En härligt smakrik kycklinggryta inspirerad av Jamie Oliver, där ett gott bröd är allt som behövs bredvid. Grytan ska lagas i ugnen, men har du inte en ugnssäker gryta går det bra att koka den på spisen också.

Ingredienser

4portioner

Kycklinggryta

  • 1st
    gul lök
  • 4st
    vitlöksklyftor, skalade
  • 140g
    bacon
  • 1st
    lagerblad
  • 1-2msk
    olivolja till stekning
  • 600g
    sötpotatis
  • 200g
    skogschampinjoner
  • 4st
    kycklingklubbor (gärna majskyckling)
  • dl
    rödvin
  • 2msk
    koncentrerad kycklingfond
  • 2burk(ar)
    burkar körsbärstomater (400 g styck)
  • 1tsk
    salt
  • 1krm
    nymalen svartpeppar
  • 10-15st
    stora svarta oliver
  • ett par kvistar färsk rosmarin

Servering

  • grovhackad rucola
  • lantbröd

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 200°. Skala löken och klyfta den. Skölj och ansa purjon, skär i centimeterstora bitar. Skiva vitlöken fint, strimla bacon, plocka rosmarinbladen och finhacka dem.

2. Sätt en stor ugnsfast gryta på spisen på medelvärme. Fräs rosmarin och bacon i oljan ett par minuter, tillsätt vitlök, lök och purjo och lagerblad. Fräs några minuter under omrörning, utan att det tar för mycket färg.

3. Skala sötpotatisen och skär i munsbitar, ansa och dela champinjonerna. Lägg allt i grytan. Ta bort skinnet från kycklingen och tillsätt den, häll i vinet och kycklingfonden och låt koka ihop lite grann.

4. Tillsätt tomaterna och mosa dem lätt. Skölj ur burkarna med ca 1 dl vatten i varje och häll i grytan. Tillsätt salt och peppar, blanda om allt med en slev och lägg i oliverna (kärna ur om du vill). Värm på tills grytan sjuder sakta. Ställ den sedan i ugnen, utan lock, 75-90 min tills såsen tjocknat och kycklingköttet nästan faller av benet.

5. Smaka av och servera gärna i djupa tallrikar med gott bröd och lite rucola strödd över.

Dela det här receptet med dina vänner!