Kycklinggryta från Tanzania

Afrikansk kycklinggryta.

Publicerat:

Tillagningstid:

En riktig god gryta som blir krämig tack vara jordnötssmöret. Den som vill ha ett vegetariskt alternativ utesluter kycklingen och smaksätter i stället såsen med ingefära och vitlök.

Ingredienser

6portioner

  • 900g
    kycklinglårfilé
  • 2msk
    japansk soja
  • 1tsk
    svartpeppar, nymald
  • 2+1msk
    färsk ingefära, riven
  • 3klyfta(or)
    vitlök, rivna
  • 2tsk
    oregano
  • 2msk
    olja

Sås

  • 1
    stor gul lök
  • 1msk
    olja
  • 1msk
    tomatpuré
  • 1burk(ar)
    tomater, finkrossade (400 g)
  • ¾dl
    jordnötssmör (75 g)
  • 3–4dl
    vatten
  • tsk
    salt
  • 3dl
    gröna ärtor

Tillbehör

  • ris
  • morots– och bönsallad

Så lagar du

1. Skär lårfiléerna i cirka 4 bitar vardera. Blanda soja, svartpeppar, 2 msk finriven ingefära, vitlök och oregano med kycklingbitarna. Låt stå minst 30 minuter eller längre. Rör om några gånger under tiden.

2. Tillaga såsen. Finhacka löken och fräs den mjuk i olja i en gryta.

3. Tillsätt tomatpurén och låt den fräsa med 1 minut. Tillsätt de krossade tomaterna, jordnötssmör, vatten och salt.

4. Låt sjuda på svag värme utan lock ca 20 minuter. Tillsätt mer vatten om den verkar för tjock. Tillsätt ärterna mot slutet.

5. Stek kycklingen i omgångar och flytta över dem allt eftersom i den kokta såsen. Låt koka ihop några minuter.

6. Smaka av om det behövs mer salt och peppar och cirka 1 msk finriven ingefära.

Dela det här receptet med dina vänner!