Kycklinggryta från Tanzania
Publicerat:
2018-03-07Tillagningstid:
En riktig god gryta som blir krämig tack vara jordnötssmöret. Den som vill ha ett vegetariskt alternativ utesluter kycklingen och smaksätter i stället såsen med ingefära och vitlök.
Ingredienser
6portioner
- 900gkycklinglårfilé
- 2mskjapansk soja
- 1tsksvartpeppar, nymald
- 2+1mskfärsk ingefära, riven
- 3klyfta(or)vitlök, rivna
- 2tskoregano
- 2mskolja
Sås
- 1stor gul lök
- 1mskolja
- 1msktomatpuré
- 1burk(ar)tomater, finkrossade (400 g)
- ¾dljordnötssmör (75 g)
- 3–4dlvatten
- 1½tsksalt
- 3dlgröna ärtor
Tillbehör
- ris
- morots– och bönsallad
Så lagar du
1. Skär lårfiléerna i cirka 4 bitar vardera. Blanda soja, svartpeppar, 2 msk finriven ingefära, vitlök och oregano med kycklingbitarna. Låt stå minst 30 minuter eller längre. Rör om några gånger under tiden.
2. Tillaga såsen. Finhacka löken och fräs den mjuk i olja i en gryta.
3. Tillsätt tomatpurén och låt den fräsa med 1 minut. Tillsätt de krossade tomaterna, jordnötssmör, vatten och salt.
4. Låt sjuda på svag värme utan lock ca 20 minuter. Tillsätt mer vatten om den verkar för tjock. Tillsätt ärterna mot slutet.
5. Stek kycklingen i omgångar och flytta över dem allt eftersom i den kokta såsen. Låt koka ihop några minuter.
6. Smaka av om det behövs mer salt och peppar och cirka 1 msk finriven ingefära.