Kycklinggryta i tomatsås med romsk pasta

Kycklinggryta i tomatsås med romsk pasta.

Publicerat:

Tillagningstid:

Kycklinggrytan är ett gammalt recept från Ungern. Den lagas av kocken Robin Wernequist som fick sitt matintresse redan som liten, från både pappa och farmor som ständigt lagade mat i hemmet.

Ingredienser

4portioner

Pasta

  • 4
    ägg
  • vetemjöl
  • 1 klick
    smör

Grytan

  • 1
    purjolök
  • 1
    palsternacka, hackad
  • 1
    rotselleri, hackad
  • 2-3
    gula eller röda paprikor
  • 2
    vitlökar, krossade
  • liter
    kycklingbuljong
  • 1burk(ar)
    tomatpuré
  • 1burk(ar)
    krossade tomater
  • 1
    färsk kyckling/biff med kappa/höns

Marinad

  • cayennepulver
  • salt, svartpeppar och vitpeppar
  • vitlökspulver
  • paprikakrydda
  • olivolja

Till servering

  • ärtskott
  • 1ask(ar)
    vitlöksgroddar
  • lagerblad

Så lagar du

Pasta

1. Koka upp vatten i en kastrull med salt för pastan.

2. Ta fram en bunke och ha i det kokta saltade vattnet.

3. Tillsätt 4 ägg i bunken.

4. Lägg till vetemjöl och blanda så konsistensen blir mjuk, men inte för kletig.

5. Ta en sked och använd dig av kanten av skeden, doppa den i kokande vatten och ha i små bitar av degen i den kokande vattnet.

6. När pastan kokar upp vet du att den är färdig, ha sedan på en klick smör.

Grytan

1. Lägg grönsakerna (stora bitar av rotselleri, palsternacka, paprika, purjolök och vitlök) i en stor gryta.

2. Dags för tomatsåsen. Häll kokande vatten i en bunke med salt.

3. Tillsätt ca 3–4 matskedar tomatpuré i taget och ca 3-4 matskedar krossade tomater i taget.

4. Tillsätt 1,5 l buljong. Vispa samman. Tillsätt mer tomatpuré och krossade tomater till en jämn "soppa".

Köttet

1. Skär nu upp kycklingen i större bitar och marinera den i en större skål med följande ingredienser: olivolja, paprikakrydda, cayennepulver, vitpeppar, svartpeppar, vitlökspulver och salt.

2. Hetta upp olja och smör i en stekpanna och bryn kycklingen innan den ska in i ugnen.

3. Nu blandar man alla ingredienser i den stora grytan. Grönsakerna, den brynta kycklingen och tomatsåsen. Häll över kokande vatten så att det precis täcker allt och tillsätt lagerblad.

4. Nu ska grytan stå i ugnen 45 min på 200 grader.

5. Du serverar grytan i djupa tallrikar tillsammans med pastan och toppar med ärtskott, persilja och vitlöksgroddar som gör att det lyfter grytans smaker.

6. Klart att servera!

Dela det här receptet med dina vänner!