Kycklingkebab med tre såser, grönsaker och pitabröd

kycklingkebab

Publicerat:

Tillagningstid:

En riktig utmanare till helgens tacos! Blanda vilt med olika såser och tillbehör.

Ingredienser

4portioner

  • 1kg
    lårfilé utan skinn
  • 1
    stor gul lök

Kryddblandning

  • 1 tsk
    sju kryddor (kryddblandning)
  • 1tsk
    malen sumak
  • 1tsk
    paprikapulver
  • 1tsk
    lökpulver
  • 1tsk
    vitlökspulver
  • 1tsk
    fint salt

Het chilisås

  • 1dl
    tomatpuré
  • 3 msk
    srirachasås
  • 1,5dl
    vatten

Tahinisås

  • 1dl
    tahini
  • 1dl
    vatten
  • saften från ½ citron
  • ½tsk
    fint salt

Vitlöksmajonnäs

  • 1
    äggula
  • 2msk
    vitvinsvinäger
  • ½tsk
    fint salt
  • 2
    hackade vitlöksklyftor
  • 2,5dl
    neutral olja

Till servering

  • strimlad isbergssallad
  • tomater, delad i halvor och skuren i skivor
  • hackad bladpersilja
  • tunt skivad gul lök + ½ tsk sumak
  • små delade saltgurkor
  • mjuka tunnbröd eller pitabröd
  • peperoni eller saltinlagd rättika

Så lagar du

Kycklingkebab

1. Blanda alla kryddor och gnugga in dem i kycklingen så att den täcks runt om (gärna dagen innan).

2. Värm ugnen till 160 grader, varmluft.

3. Skär av som ett lock på löken (låt skalet sitta kvar) och lägg ”locket” åt sidan. Ställ den större delen av löken med snittytan ner och stick ett spett rakt in i löken.

4. Trä sedan upp kycklingköttet omlott på spettet. Avsluta med det skalade löklocket på toppen – där ger det smak och blir en fin detalj.

5. Ställ in spettet långt ner i ugnen och stek köttet i cirka 60 minuter, använd gärna termometer så kycklingen är mellan 70-72 grader. Ta ut och låt vila en stund. Temperaturen ökar ungefär 2 grader efter man tagit ut kycklingen.

6. Skär köttet tunt längs spettet med en vass kniv, som man skär en riktig kebab. Man skalar av köttet efterhand som det blir färdigt och låter det som är kvar på spettet få en ny yta.

7. Servera köttet med tillbehör i olika skålar och gärna med mjukt arabiskt tunnbröd (lawash), men det går lika bra med vanligt pitabröd. Fyll brödet med kött, de olika såserna, grönsakerna och ät direkt.

Het chilisås

1. Rör ihop ingredienserna till chilisåsen.

Tahinisås

1. Vispa ihop tahinin med vattnet. Smaksätt med pressad citron och salt och vispa igen.

Vitlöksmajonnäs

1. Mixa alla ingredienser till majonnäsen utom oljan till en slät blandning.

2. Häll i oljan droppvis till en början medan du mixar. Mot slutet kan du ta mer olja i taget tills du har en tjock majonnäs.

Dela det här receptet med dina vänner!