Kycklingrillette på rester

Kycklingrillette på rester.

Publicerat:

Tillagningstid:

Rillette är en sorts pastej på kött eller fisk som lagas i fett och blir smakrik och saftig. Gott att bre på ett smörstekt bröd. Den här rilletten är gjort på resterna från en grillad kyckling, en synnerligen lyxig liten resträtt.

Ingredienser

4 - 6portioner

  • ca 1dl
    sparat spad från grillad kyckling
  • 2-3msk
    vitt vin
  • 75g
    smör
  • 1
    schalottenlök
  • 1msk
    timjan, finhackad
  • ca 200g
    kycklingkött

Till servering

  • 1
    baguette
  • smör
  • 1msk
    bladpersilja, finhackad
  • cornichons eller något annat picklat

Så lagar du

1. Sila av och koka upp spadet från den grillade kycklingen. Låt sjuda i några minuter och smaka av med salt, peppar och eventuellt en skvätt vitt vin för syran. Ställ åt sidan.

2. Skala och hacka schalottenlök fint. Stek löken i 1/3 av smöret tills den mjuknat. Lägg i resten av smöret och finhackad timjan.

3. Ta bort skinnet på kycklingen och riv eller hacka kycklingköttet fint. Blanda ner kycklingen och spadet i kastrullen och låt sjuda någon minut så att kycklingköttet blir riktigt saftigt och mjukt. Låt svalna något. Vill du ha en slätare rillette kan du vispa med elvisp eller mixa med stavmixer.

4. Smaka av med salt och peppar.

5. Lägg upp i en ren glasburk och låt svalna helt.

6. Servera på baguette med smör. Lägg på pickles och strö över bladpersilja.

Tips

Har man inga rester och vill göra rillette på andra vis kan man pröva ankrillette eller laxrillete till exempel. Rilletten håller sig i kylskåp i cirka 5 dagar.

Dela det här receptet med dina vänner!