Kycklingsoppa Tom Ka Gai

En skål med Tom Ka Gai, thailansk kyklingsoppa med ris, dekorerad med persilja. Bild av Britt Sundqvist i Laga om mig.

Publicerat:

Tillagningstid:

”Jag lagade kycklingsoppa, Tom Ka Gai. Detta recept blev jag nyfiken på därför vi har varit i Thailand och ätit denna rätt. Det blev gott men min man tyckte det kunde ha varit lite mer krydda i receptet. Det var ett lätt recept och det gick snabbt att göra” - Britt Sundqvist, tittare på Go'kväll.

Ingredienser

2portioner

  • 2
    färska kycklingfiléer
  • 1burk(ar)
    kokosmjölk
  • 8st
    färska champinjoner
  • 1tärning(ar)
    kycklingbuljong
  • ½liter
    vatten
  • 1st
    limefrukt
  • 1tsk
    riven färskt ingefära
  • 1msk
    socker
  • ¼tsk
    salt
  • 2
    limeblad
  • 1
    fint skuren citrongräs - stjälk och några kvistar
  • koriander

Ris

  • dl
    asiatiskt ris (t ex basmatiris, jasminris)
  • 3dl
    vatten

Så lagar du

1. Häll en halv liter vatten i den ena kastrullen och sätt den på plattan på medelstark värme. Lägg i buljongtärningen och koka upp. Rör om så att buljongtärningen löser upp sig.

2. Skala en bit av den färska ingefäran med potatisskalaren och riv den tills du har ungefär en tesked. Lägg ingefäran i en liten skål tillsammans med salt och socker. Lägg i det i kastrullen.

3. Dela limefrukten i två halvor, stick in gaffeln i ena halvan, håll den över kastrullen med buljong och tryck ut saften genom att både trycka ihop limehalvan och vicka runt med gaffeln i fruktköttet. Gör samma sak med den andra halvan. Låt buljongen puttra på svag värme i 5 minuter.

3. Torka av champinjonerna med en bit hushållspapper, skär av det yttersta på stjälkarna och dela varje champinjon i fyra klyftor. Lägg åt sidan.

4. Lägg kycklingfilèerna på en bit bakplåtspapper och skär dem i centimeter tjocka skivor. Det är jätteviktigt att man diskar allt som rört den råa kycklingen eftersom det finns en farlig bakterie i rå kyckling (men inte i den som är tillagad!!!).

5. Öppna burken med kokosmjölk och häll ner den i buljongen, lägg i kycklingen och champinjonerna och låt alltihop puttra på svag värme.

6. Ris: Häll 1½ deciliter ris och 3 deciliter vatten i den andra kastrullen, låt vattnet koka upp, rör om och låt riset puttra i 5 minuter. Sätt på ett lock och stäng av värmen men låt kastrullen stå kvar på plattan. Ställ klockan på 15 minuter. Prova om riset är mjukt annars kan det stå 5 minuter till.

7. När riset är klart kan du sätta fram ris och soppa på bordet. Häll försiktigt soppa i djupa tallrikar och klicka i några skedar ris. Dekorera soppan med en kvist koriander eller ett par limeblad.

Dela det här receptet med dina vänner!