Kyld tomatsoppa

Tomatsoppa.

Publicerat:

Tillagningstid:

En lite kryddig tomatsoppa i Bloody Mary-stil sätter fart på aptiten. Oststängerna blir frasiga tilltugg.

Ingredienser

4portioner

  • 5
    tomater (varav en tomat till garnering)
  • 3dl
    tomatjuice
  • 2tsk
    tomatpuré
  • 1tsk
    socker
  • 1msk
    pressad citronsaft
  • några stänk worcestershiresås
  • 1
    tomat utan skal
  • 5
    selleristjälkar
  • salt
  • några stänk worcestershiresås

Oststänger

  • 1
    tinad smördegsplatta, 16 x 8 cm
  • 2dl
    riven parmesanost
  • 2tsk
    paprikapulver
  • 1
    uppvispat ägg
  • flingsalt

Så lagar du

Soppan

1. Skär kryss i tomaterna, lägg dem i en kastrull med kokande vatten cirka 30 sekunder. Häll av vattnet och dra skalen av tomaterna. Spara en till garnering.

2. Hacka fyra tomater och koka upp dem tillsammans med juice, socker och tomatpuré. Sjud 3 minuter. Mixa snabbt.

3. Låt svalna och krydda med salt, peppar, citronsaft och några stänk worcestershiresås. Ställ i kylen fram till servering.

Garnering

4. Halvera en skalad tomat, gröp ur kärnorna och finhacka köttet. Tärna en av selleristjälkarna fint. Blanda de finhackade tomaterna med sellerihacket. Smaka av med några stänk worcestersås och salt.

5. Servera soppan i små glas, strö tomat-och sellerihack över och sätt i en selleristjälk. Frasiga oststänger blir ett gott tilltugg.  

Oststänger

6. Sätt ugnen på 225 grader.

7. Kavla smördegen lätt och pensla med uppvispat ägg. Strö över riven ost, paprikapulver och en nypa flingsalt. Skär smördegen i åtta remsor och snurra dem. Lägg på bakplåtspapper och grädda i ugn ca 8 minuter.

Dela det här receptet med dina vänner!