Kyld tomatsoppa
Publicerat:
2016-08-11Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 5tomater (varav en tomat till garnering)
- 3dltomatjuice
- 2tsktomatpuré
- 1tsksocker
- 1mskpressad citronsaft
- några stänk worcestershiresås
- 1tomat utan skal
- 5selleristjälkar
- salt
- några stänk worcestershiresås
Oststänger
- 1tinad smördegsplatta, 16 x 8 cm
- 2dlriven parmesanost
- 2tskpaprikapulver
- 1uppvispat ägg
- flingsalt
Så lagar du
Soppan
1. Skär kryss i tomaterna, lägg dem i en kastrull med kokande vatten cirka 30 sekunder. Häll av vattnet och dra skalen av tomaterna. Spara en till garnering.
2. Hacka fyra tomater och koka upp dem tillsammans med juice, socker och tomatpuré. Sjud 3 minuter. Mixa snabbt.
3. Låt svalna och krydda med salt, peppar, citronsaft och några stänk worcestershiresås. Ställ i kylen fram till servering.
Garnering
4. Halvera en skalad tomat, gröp ur kärnorna och finhacka köttet. Tärna en av selleristjälkarna fint. Blanda de finhackade tomaterna med sellerihacket. Smaka av med några stänk worcestersås och salt.
5. Servera soppan i små glas, strö tomat-och sellerihack över och sätt i en selleristjälk. Frasiga oststänger blir ett gott tilltugg.
Oststänger
6. Sätt ugnen på 225 grader.
7. Kavla smördegen lätt och pensla med uppvispat ägg. Strö över riven ost, paprikapulver och en nypa flingsalt. Skär smördegen i åtta remsor och snurra dem. Lägg på bakplåtspapper och grädda i ugn ca 8 minuter.