Laksa med skaldjur

Tillagningstid:

Publicerat:

Tillagningstid:

Om du inte gör en egen laksapasta kan en färdig sådan köpas i asiatiska affärer. Om det inte finns där du bor så går det bra att använda thai currypasta. Grönsakerna går bra att byta ut efter säsong.

Ingredienser

4–6 portioner

  • 4
    portioner risnudlar
  • 1 msk
    raps- eller jordnötsolja
  • 1 och 1/4 liter
    hönsbuljong
  • 1 burk(ar)
    kokosmjölk
  • 0,5 tsk
    fisksås
  • salt, strösocker

Till servering

  • 1 paket
    böngroddar
  • 15
    cm purjolök, finstrimlad
  • 1
    morot, finstrimlade
  • 1
    paprika, finstrimlad
  • 2 dl
    sockerärtor, finstrimlad
  • 200 g
    räkor, skalade
  • 8 st
    pilgrimsmusslor, delade
  • 1 kruk(or)
    färsk koriander
  • 1
    lime, i klyftor
  • 1
    röd chili, skivad
  • 4
    cm ingefära, strimlad

Laksapasta

  • 5 st
    limeblad
  • 2-3
    röda chili, urkärnade
  • 6
    cm färsk ingefära
  • 5 klyfta(or)
    vitlök
  • 3 st
    citrongräs, hackade (ta bort de yttersta, torra bladen)
  • 8
    schalottenlökar, hackade
  • 1 tsk
    gurkmeja
  • 0,5 dl
    mandel eller cashewnötter

Så lagar du