Laksa med skaldjur

Laksa med skaldjur

Publicerat:

Tillagningstid:

Om du inte gör en egen laksapasta kan en färdig sådan köpas i asiatiska affärer. Om det inte finns där du bor så går det bra att använda thai currypasta. Grönsakerna går bra att byta ut efter säsong.

Ingredienser

4 - 6portioner

  • 4
    portioner risnudlar
  • 1msk
    raps- eller jordnötsolja
  • 1 och 1/4liter
    hönsbuljong
  • 1burk(ar)
    kokosmjölk
  • 0,5tsk
    fisksås
  • salt, strösocker

Till servering

  • 1paket
    böngroddar
  • 15
    cm purjolök, finstrimlad
  • 1
    morot, finstrimlade
  • 1
    paprika, finstrimlad
  • 2dl
    sockerärtor, finstrimlad
  • 200g
    räkor, skalade
  • 8st
    pilgrimsmusslor, delade
  • 1kruk(or)
    färsk koriander
  • 1
    lime, i klyftor
  • 1
    röd chili, skivad
  • 4
    cm ingefära, strimlad

Laksapasta

  • 5st
    limeblad
  • 2-3
    röda chili, urkärnade
  • 6
    cm färsk ingefära
  • 5klyfta(or)
    vitlök
  • 3st
    citrongräs, hackade (ta bort de yttersta, torra bladen)
  • 8
    schalottenlökar, hackade
  • 1tsk
    gurkmeja
  • 0,5dl
    mandel eller cashewnötter

Så lagar du

Gör en sats laksapasta enligt receptet genom att mixa samtliga ingredienser till en slät smet (eller använd färdig pasta).

1. Hetta upp olja och fräs kryddpastan några minuter utan att den får färg. Rör ner buljong, kokosmjölk och fisksås.

2. Låt koka ihop 20 minuter. Smaka av soppan med salt, socker och ev mer kryddor. Lägg i nudlarna och låt de bli mjuka ca 2 minuter.

3. Fördela grönsaker, räkor och musslor i skålar, häll över den varma soppan. Strö på grovt hackad koriander och servera med limeklyftor, extra chili och ingefära.

Tips: Om du inte får tag på någon ingrediens så går det bra ändå. Andra goda kryddor är koriander och fem kryddor. I originalreceptet finns även torkade räkor eller räkpasta men det kan vara svårt att få tag på, om du ändå har det hemma så tillsätt gärna 1 tsk.

Om du inte är van vid stark mat, så ta bara hälften av laksapastan första gången du lagar den här rätten. Frys in resten av pastan och använd den någon annan gång.

Dela det här receptet med dina vänner!