Lammbruschetta med morotstzatziki

Lammbruschetta med morotstzatziki.

Publicerat:

Tillagningstid:

En frasig liten macka, en bruschetta, med frisk och krämig morotstzatziki är en smakrik bas till tunna skivor rökt lamm. Tzatzikin är också ett utmärkt tillbehör även till annat kött, till grönsaksrätter eller varför inte till korv.

Ingredienser

4portioner

Lammbruschetta

  • 12skiva(or)
    surdegsrostbröd
  • ½msk
    olivolja
  • 200g
    rökt lamm, (stek/fiol)
  • 3klyfta(or)
    vitlök

Morotstzatziki

  • 200g
    morötter, gula och oranga
  • 3
    gulröda inhemska äpplen
  • 2klyfta(or)
    vitlök
  • 1dl
    persilja, finhackad
  • 1tsk
    spiskummin
  • ½dl
    cider
  • 2tsk
    olivolja
  • 2dl
    grekisk yoghurt
  • citron
  • salt och svartpeppar

Krispigt äppel- och lökhack

  • ½
    gul lök
  • ½
    schalottenlök
  • 1
    inhemskt äpple, fintärnat
  • 1kvist(ar)
    färsk rosmarin, bladen
  • 1msk
    persilja, finhackad
  • 2msk
    cider
  • salt/örtsalt och svartpeppar

Så lagar du

Lammbruschetta

1. Stek brödbitarna i rikligt med olivolja och strimlad vitlök.

2. Strö lite flingsalt på skivorna.

3. Klicka på morotstzatzikin.

4. Lägg på tunna skivor av det rökta lammet och toppa med äppel- och lökhack.

Morotstzatziki

1. Riv morötterna grovt och blanda med pressad vitlök och rivet äpple.

2. Salta och peppra.

3. Smaksätt med citron och blanda ner spiskummin, cider och yoghurt.

Krispigt äppel- och lökhack

1. Blanda ihop finhackat äpple, lök och örter.

2. Smaka av med cider, salt och peppar.

Dryckestips

Rått äpple och rå lök kan vara kniviga smaksällskap till vin, men en fräschsyrlig äkta cider klarar utmaningen galant och blir dessutom ett smakmöte till äpplet.

Tips

Om du väljer att stansa ut rundlar ur rostbrödet, spara brödresterna och gör krutonger av dem. Tärna brödkanterna och bred ut dem på en plåt. Klicka på smör och strö över salt och peppar. Stek 10 minuter i ugn på 170 grader.

Dela det här receptet med dina vänner!