Lammracks med bakad rotselleri, linser och jordärtskocka

Lammracks med bakad rotselleri, linser och jordärtskocka.

Publicerat:

Tillagningstid:

En rätt som fångar våren på bästa sätt. Den bakade rotsellerin toppas med microörter, eller mikroblad som det även kallas.

Ingredienser

4portioner

  • 1
    stor rotselleri
  • 100g
    smör, rumsvarmt
  • 1
    citron
  • 500g
    jordärtskocka
  • ca 800g
    lammrack
  • 2dl
    puylinser
  • ½
    gul lök
  • ½
    morot
  • ½
    palsternacka
  • 1
    litet knippe bladpersilja
  • ca 3msk
    olivolja
  • salt och peppar

Till garnering

  • mikroörter, t ex krasse, shiso och körvel

Så lagar du

1. Tvätta rotsellerin men skala den inte. Skär av bottnen på rotsellerin så att du får bort alla rötter och så att den kan stå stadigt.

2. Sätt ugnen på 200 grader och baka rotsellerin i ca 1 timme eller tills du känner att den är mjuk när du sticker en kniv i den.

3. Tvätta jordärtskockorna noga, stek dem lite snabbt i smör och lägg in dem i ugnen tillsammans med rotsellerin efter ungefär halva tiden.

4. Vitlökssmöret gör du genom att lägga smöret i en bunke och tillsätta fint hackad vitlök, saften av en halv citron, lite rivet citronskal och en nypa salt. Rör samman ordentligt med en slev.

5. Servera rotsellerin som en stor bakad potatis med vitlökssmör och massor av microörter på toppen tillsammans med jordärtskockorna.

6. Bryn lammracket i en het panna och salta och peppra ordentligt. Ta upp lammet ur stekpannan och stek klart lammet i ugnen tills innertempereraturen är ca 52–55 grader.

7. Ta ut lammet och låt det vila i minst 15 minuter innan du skär upp det. Om det skulle svalna för mycket under tiden kan du hastigt lägga det i en het stekpanna i ca 30 sekunder innan du skär upp det.

8. Koka upp puylinserna i vatten utan salt. När linserna har kokat ett par minuter häller du av vattnet och spolar linserna hastigt under rinnande vatten. Lägg tillbaka linserna i grytan och häll på vatten så att det täcker linserna. Koka nu linserna tills de är al dente.

9. Under tiden skala och tärna lök, morot och palsternacka fint. Tillsätt grönsakerna till linserna och koka tills de är behagligt mjuka.

10. Smaka av med salt, peppar, pressad citron och olivolja. Avsluta med olivolja.

Dela det här receptet med dina vänner!