Lammrostbiff med smörbrynt bönpuré, spetskål och basilikasmör

Lammrostbiff med smörbrynt bönpuré, spetskål och basilikasmör

Publicerat:

Tillagningstid:

En riktig festrätt i tidens anda, där brynt smör, bönor och kål spelar huvudrollerna. Hyvlat pestosmör förgyller både smak och synintryck.

Ingredienser

4portioner

  • 600g
    lammrostbiff, alt ytterfilé eller entrecôte
  • 1tsk
    salt
  • 1krm
    nymalen svartpeppar
  • 300g
    körsbärstomater på kvist
  • lite olivolja

Basilikasmör

  • 2dl
    basilikablad, löst packade
  • ½dl
    hasselnötter
  • ½dl
    finriven parmesanost
  • 1
    skalad vitlöksklyfta, gärna färsk
  • 50g
    mjukt smör
  • 1krm
    salt

Bönpuré

  • 2burk(ar)
    cannellinibönor à 400 g
  • 2msk
    rapsolja
  • 50-70g
    smör
  • 2msk
    koncentrerad grönsaks- eller kycklingfond
  • ev salt
  • nymalen vitpeppar

Kål

  • 400-500g
    spetskål, ansad
  • 2msk
    smör
  • salt
  • nymalen vitpeppar
  • ½dl
    kapris, vanlig eller delikatess

Så lagar du

1. Börja med smöret. Mixa basilika, nötter, ost och vitlök till en grön massa i matberedare. Tillsätt smöret i klickar, salta och blanda hastigt. Forma smöret till en avlång fyrkant i folie och lägg i frysen minst en halvtimme.

2. Bönpuré: Häll bönorna i durkslag och skölj i kallt vatten, låt rinna av väl. Kör dem med oljan till ett fint mos i matberedare.

3. Smält smöret på hög värme i en stekpanna. Låt det puttra tills det skummar och börjar bli gyllenbrunt. Häll över i en skål, låt svalna lite grann. Häll det i bönpurén medan matberedaren går. Smaka av purén med fond, peppar och ev salt.

4. Sätt ugnen på 150°. Bryn köttet i smör, salta och peppra. Lägg det i ugnsfast form med tomaterna, penslade med olja. Stek köttet till 55-60° innertemp, beroende på hur rosa du vill ha det. Ta ut och låt vila, låt ev tomaterna rosta en stund till på högre värme.

5. Medan köttet står i ugnen, skär kålen i bitar och stek i smöret. Krydda med salt och peppar och blanda med kapris.

6. Servering: Värm på kålen och bönpurén. Bottna fyra tallrikar med kål, fördela bönpurén på. Skär köttet i skivor och lägg upp med tomaterna. Hyvla det frysta smöret över köttet.

Dela det här receptet med dina vänner!