Långbakad kålrot med asiatiska smaker

Tid:

Långbakad kålrot med asiatiska smaker och ris.

Publicerat:

Tid:

Kålrot är i mitt tycke den mest finländska av alla råvaror. Här får du en ny anledning att äta denna lite förbisedda knöl. Den blir även en prydlig förrätt men serverad med lite ekologiskt basmatiris funkar den även utmärkt som en smakrik varmrätt.

Ingredienser

4 portioner

  • 1 st
    kålrot
  • 10 st
    shiitake
  • 1 st
    salladslök
  • 10 cm
    rättika
  • 1 st
    röd chili
  • 1 tsk
    soja

Teriyakisås

  • 1 klyfta(or)
    vitlök
  • 1 dl
    strösocker
  • dl
    soja, japansk
  • 1 dl
    vatten
  • msk
    risvinäger
  • 1 bit(ar)
    ingefära, ca 3 cm
  • tsk
    majsstärkelse

Böngroddar

  • 1 tsk
    mungbönegroddar
  • 1 bit(ar)
    ingefära, ca 3cm
  • 1 tsk
    råsocker
  • 1 st
    lime, zest och saft
  • olivolja
  • salt och peppar

Misomajonnäs

  • 1 st
    ägg, helt
  • 3 msk
    misopasta
  • 2 dl
    rapsolja
  • 1 st
    citron
  • salt och peppar
  • 1 kryddmått
    chilipulver
  • 1 tsk
    sesamolja

Så lagar du