Långjäst pizzadeg

Långjäst pizzadeg.

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

Anders Samuelssons pizzadeg smakar som en italiensk pizza ska smaka! Du väljer själv om du vill förbereda degen dagen innan eller baka pizzan samma dag.

Ingredienser

4portioner

  • 700g
    tipo 00 mjöl eller Manitoba cream
  • 4g
    jäst
  • 370g
    vatten
  • 15g
    salt
  • 15g
    olivolja

Så lagar du

1. Använd en köksassistent och ha i mjölet och jästen.

2. Starta maskinen och häll sakta i vattnet och kör på låg hastighet i 5 minuter.

3. Ha i saltet och kör ytterligare 5 minuter på lägsta hastighet.

4. Nu är det dags att hälla i olivoljan och då ökar du hastigheten och kör i 5 minuter till.

5. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och gnid in den med lite olivolja så att degen inte torkar, låt den vila ca 20 minuter.

6. Dela degen i 4 delar och rundriv delarna, det innebär att du gör spända bollar genom att trycka ihop degen.

7. Nu ska bollarna jäsa och du kan göra det på två sätt, beroende på om de ska ätas samma dag eller om du vill vänta tills imorgon, antingen låter du bollarna jäsa ca 4-5 timmar i rumstemperatur. Om du ska äta imorgon så låter du dem först jäsa i ca 1-2 timmar i rumstemperatur och sedan plastar du in dem och ställer in i kylen i minst 12 timmar. Innan dy plastar är det bra att pensla med lite olivolja så att plasten inte fastnar.

8. Ta ut bollarna ur kylen 1 timme innan du ska tillaga pizzan sedan så att de blir rumstempererade.

9. Kavla inte ut degen med kavel utan använd fingrarna.

10. Lägg på ingredienser som du gillar och baka av på hög temperatur i ugn, gärna på en pizzasten. HÄR finns förslag på fyllning.

Dela det här receptet med dina vänner!