Langos

Langos.

Publicerat:

Tillagningstid:

Mamma Susanne och sonen Mattiaz lagar langos – friterad potatisdeg med tre sorters fyllning.

Ingredienser

4 - 8portioner

Degen

  • jäst
  • mjöl
  • kokt potatis, kall
  • vatten
  • salt

Fyllning 1: Räkröra

  • färska räkor, skalade
  • dill
  • gräddfil
  • rödlök
  • salt och peppar
  • citron

Fyllning 2: Baconröra

  • bacon
  • creme fraiche
  • lök
  • gurka
  • lite sallad
  • tomat
  • majs

Fyllning 3: Kycklingröra

  • grillad kyckling
  • purjolök eller rödlök
  • creme fraiche
  • majonnäs
  • grädde
  • curry
  • salt och peppar
  • lite citronpeppar

Så lagar du

Degen

1. Blanda alla ingredienser och riv ner kokt potatis. Låt jäsa i ca 45 minunter.

2. Rulla till en långsmal rulle och skär i bitar efter tycke. Knåda ut varje langos till en platt cirkel, ca 10 cm i diameter.

3. Värm upp olja i en stol kastrull (ta inte för lite olja, langosen ska ha ordentligt med utrymme). Använd termometer, oljan ska vara minst 100 grader innan du friterar.

4. Fritera tills langosen fått fin färg och blivit frasiga. Låt rinna av på hushållspapper.

5. Servera med dina valda fyllningar.

Fyllning 1: Räkröra

1. Blanda räkor med gräddfil, hackad rödlök, salt och peppar. Ställ i kyl och låt röran dra sig lite.

2. Klicka ut röran på din langos, toppa med dillkvist och citron. Om du önskar kan du även lägga på lite löjrom.

Fyllning 2: Baconröra

1. Stek hackad gul lök och bacon i mindre bitar i en stekpanna.

2. Lägg lök och bacon i en skål och låt svalna. Blanda sedan i creme fraiche.

3. Hacka grönsakerna i mindre bitar. Toppa langosen med baconröran och grönsaker.

Fyllning 3: Kycklingröra

1. Hacka den grillade kycklingen i mindre bitar och lägg i en skål.

2. Blanda ner hackad purjolök eller rödlök, creme fraiche, majonnäs, grädde och curry. Smaka av med salt, peppar och citronpeppar.

3. Klicka ut röran på din langos.

Dela det här receptet med dina vänner!