Langos med två olika toppings

Langos med två olika toppings

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

En smet, två toppings. Langos till huvudrätt och efterrätt. Kan det bli bättre?

Ingredienser

Langossmet

  • 7-8dl
    mjöl
  • 5dl
    mjölk
  • 1paket
    jäst
  • 5tsk
    salt

Topping (salt langos)

  • 1dl
    olivolja
  • 1st
    vitlöksklyfta
  • 1st
    rödlök
  • 1burk(ar)
    handskalade räkor
  • 1paket
    prästost (färdigriven)
  • 1burk(ar)
    löjrom
  • 1paket
    gräddfil
  • färsk dill

Topping (dessert-langos)

  • hallon
  • vit choklad
  • rostade pekannötter
  • färska fikon

Så lagar du

  1. Värm mjölk i en kastrull. Tillsätt jäst och salt.
  2. Sikta vetemjölet i mjölkblandningen och blanda ihop degen med en träslev. Den ska vara kladdig.
  3. Låt degen jäsa i 40 min under en handduk.
  4. Ta ut degen på ett mjölat bord men undvik att knåda degen. Häll lite matolja på händerna och dela upp degen i 6 delar.
  5. Låt degen jäsa i ytterligare 15 minuter under handduk.
  6. Riv en vitlöksklyfta i olivolja som sedan ska användas för att pensla langosen
  7. Häll i cirka 5 cm matolja i en djup stekpanna och värm upp den på medeltemperatur. Lägg ner en liten degbit i oljan. När den flyter upp till ytan vet du att oljan är tillräckligt varm för att börja fritera langosen. Använd en pincett i stål för att vända dem i oljan. Tar upp dem ur oljan när de blivit gyllenbruna, cirka 2 min på varje sida.
  8. Förbered toppingen för efterrätts langosen. Rosta pekannötterna  i honung och havssalt. Hacka nötterna i stora bitar. Vispa grädden och smält den vita chokladen i ett vattenbad på spisen. 
  9. Pensla den salta langosen med vitlöks oljan och toppa sedan med gräddfil, prästost, rödlök, räkor löjrom och dill.
  10. Toppa efterrätt langosen med vispad grädde, smält vit choklad, hallon, fikon och de karamelliserade nötterna.

Dela det här receptet med dina vänner!