Långtidsgräddat rågbröd

Långtidsgräddat rågbröd

Publicerat:

Ingredienser

4portioner

  • 0,5liter
    surdeg - se separat recept på surdeg
  • 6dl
    maltöl
  • 9dl
    vatten
  • 1,8kg
    krossad råg/vete/emmer/Ölandsvete
  • 700g
    grovt mjöl av emmer eller råg
  • 4dl
    pumpakärnor
  • 3dl
    vallmofrön
  • 4dl
    linfrön
  • 5msk
    grovt salt à 15 ml
  • 1msk
    mörk honung/sirap
  • 2msk
    kummin
  • 1msk
    fänkålsfrön

Så lagar du

Till 4 bröd

Rör ihop alla ingredienser tills de är jämnt fördelade. Fodra fyra rågbrödsformar med bakpapper och fördela degen i dem. Glatta ut degytan med våta fingrar. Lägg en bit bakpapper över degen. Packa in formarna i flera omgångar aluminiumfolie, det får inte vara några glipor.

Ställ i ugnen på 40 grader i tolv timmar. Höj därefter värmen till 90 grader och grädda 12 timmar till. Sen borde de vara klara. Om ugnstemperaturen inte stämmer exakt, kanske de måste gräddas lite längre.

Packa upp ett bröd. Det ska vara fast och nästan svart av den långsamma karamelliseringen. Skär det mitt itu. Om det är kladdigt inuti packar man in det igen och fortsätter grädda ett par timmar till.

Vänta med att skära upp bröden tills de har svalnat helt. Packa ut och låt svalna. Packa sedan in vart och ett av bröden i en fuktig kökshandduk och sedan i en plastpåse, Bröden håller sig flera veckor i kylskåpet.

Dela det här receptet med dina vänner!