Långtidsjäst fullkornsvetebröd

Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
2portioner
- 7-8dlvatten
- 5gjäst
- 1tskhonung
- 2msksalt
- 500ggrovt grahamsmjöl
- 500ggrovt fullkornsmjöl, antingen Ölandsvetemjöl, emmer eller fullkornsdinkelmjöl
- 3msktahini
Så lagar du
Följande bröd är nog det enklaste brödet man kan tänka sig, samtidigt som det kräver mest precision. Det ska vara GROVT grahamsmjöl.
Det blir 2 bröd av degen.
Lös upp jästen i vattnet. Rör lite av mjölet, tahini och honung tills det är en jämn smet, rör sen i resten med händerna. Degen ska bara röras ihop. När mjölet är någorlunda jämnt fördelat slutar man.
Häll degen i smörad rågbrödsform(ar). Den ska bara fyllas till hälften. Låt den jäsa svalt över natten eller jäsa inne på köksbänken för snabbare jäsning.
Grädda i 200 grader utan varmluft i cirka 45 minuter. Knacka på undersidan. Det ska låta ihåligt bakom den tjocka skorpan. Ta ut brödet ur formarna med detsamma. Smaka inte på det förrän det har svalnat.