Lasagne med keso
Tillagningstid:
Publicerat:
2020-03-30Tillagningstid:
Ni som känner mig vet att jag alltid letar sätt att förenkla vardagsmaten. Eller ja, all mat, egentligen. Smarta knep, råvaror, tekniker osv. En grej som jag verkligen gillar att jobba med är lasagne. Här har jag gjort en variant med keso istället för att koka bechamelsås/vit sås. Spara på disken, ni vet. Det blev över förväntan bra!
Ingredienser
4–6 portioner
- 1 pakettorkade lasagneplattor eller motsvarande mängd färska
- 2gula lökar, rivna
- 2morötter, rivna
- 400 gfärs av valfri sort, nöt, vilt, veg, fågel-du väljer!
- 2 pakettomater, krossade
- vitlök
- salt och peppar
- smör eller olja till stekning
- 1 kgkeso
- 2 dllagrad hårdost, riven
Till servering
- grönsallad
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 200 grader. Fräs lök och morötter i olja/smör en kastrull med höga kanter.
2. Stek färsen gyllene i stekpanna, häll över den i lökkastrullen.
3. Häll på tomater, koka ihop minst 10 minuter, gärna längre. Smaka av med vitlök, salt och peppar. Du kan ta i tex oregano och buljongtärning också om det finns hemma.
4. Varva färs, plattor och keso i en ugnsform.
5. Översta lagret ska vara sås, keso och riven ost. Grädda tills plattorna är mjuka och ytan gyllene, det tar ca 30 minuter i varmluftsugn, något längre i vanlig. Men ni vet, en får alltid hålla koll på tiden för just sin ugn, eftersom det varierar. Servera med en fräsch sallad.
Tips
Riv morötter och lök i matberedaren. Tillsätt gärna fler rotsaker tex selleri. När du ändå har den framme, så passa på att riva och strimla lite extra till sallad inför veckan som kommer.