Låtsaskött - Pasta med quorn och sojabolognese

Pasta med quorn och sojafärs.

Publicerat:

Tillagningstid:

Många frågar sig varför man skulle vilja äta låtsaskött om man är vegetarian. Men det finns många olika anledningar att avstå från att äta kött. En del blir vegetarianer av hälsoskäl, andra av ideologiska skäl eller miljöskäl. Idag väljer många att dra ner på sitt köttintag utan att kalla sig vegetarianer, vilket är positivt ur ett globalt perspektiv. Många forskare är överens om att vi behöver minska vårt köttintag med 25 procent eftersom det inte är hållbart att konsumera så mycket kött som vi gör nu. Då är låtsaskötten ett bra alternativ.

Ingredienser

4portioner

Soja bolognese

  • 2st
    gula lökar
  • 4klyfta(or)
    vitlök
  • 1knippa(or)
    persilja
  • 2dl
    torkad sojafärs (eller 4 dl fryst)
  • 4msk
    tomatpuré
  • 2-3msk
    torkad basilika
  • 2burk(ar)
    krossade tomater
  • 2tärning(ar)
    grönsaksbuljong
  • olivolja
  • salt och peppar

Pasta med quorn

  • 300g
    quorn i bitar
  • 2-3klyfta(or)
    vitlök
  • 1knippa(or)
    persilja
  • 2dl
    grädde eller havregrädde
  • salt och peppar
  • smör eller olja till stekning
  • pasta till servering

Så lagar du

Soja bolognese

1. Om du använder torkad sojafärs börjar du med att lägga den i blöt i varmt vatten. Ta cirka 3 delar vatten till 1 del sojafärs. Om färsen suger åt sig allt vatten direkt kan du tillsätta mer.

2. Hacka löken fint och fräs den mjuk i olivolja i en stekpanna eller i en vid kastrull.

3. Krossa vitlöksklyftorna och hacka dem fint. Låt dem fräsa med löken.

4. Hacka persiljan fint och lägg den i lökfräset.

5. Häll av eventuellt överskottsvatten från sojafärsen och lägg den i stekpannan. Om du använder fryst sojafärs lägger du den direkt i pannan.

6. Smula i buljongtärningarna och tillsätt tomatpurén. Rör om.

7. Tillsätt basilikan, rör om noga och låt alltihop fräsa någon minut till.

8. Häll i de krossade tomaterna och låt såsen koka upp igen.

9. Sänk värmen och låt såsen puttra långsamt på svag värme i minst en timme.

 

Pasta med quorn

1. Lägg quornbitarna frysta direkt i pannan och stek dem i smör eller olja.

2. Krossa vitlöksklyftorna och hacka dem fint. Lägg dem i pannan och sänk värmen så att vitlöken inte bränns.

3. Hacka persiljan och låt den fräsa med tills både quorn och persilja har fått lite färg.

4. Häll på grädden och låt det hela puttra i några minuter.

5. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

 

Servera med valfripasta och eventuellt riven parmesan.

Dela det här receptet med dina vänner!