Lättgjord injera

Lättgjord injera

Publicerat:

Tillagningstid:

Injera är ett surdegstunnbröd som påminner om pannkakor. Det är ett givet tillbehör till grytor i Etiopen och Eritrea. Injera är egentligen inte något du snabbt slänger ihop, smeten ska helst jäsa i några dagar tills det bildas ett surdeg. Man ska även använda en mjölsort som heter "teff" som ger brödet en god smak och sin fina konsistens. Konsistensen på riktig injera är fluffig och svampaktig på något vis. Den här "fuskvarianten" görs ganska snabbt, men smakar också supergott!

Ingredienser

4portioner

  • 3dl
    vetemjöl
  • 1dl
    fint rågmjöl
  • 2tsk
    bakpulver
  • ½tsk
    salt
  • 5dl
    kolsyrat vatten
  • 2msk
    vitvinsvinäger

Så lagar du

1. Blanda båda mjölsorter, salt och bakpulver i en bunke. Lägg sedan i en mixer och kör några varv eller sikta ner det i en annan bunke med en fintrådig sil. Detta gör du för att få mjölet luftigt i konsistensen. Samtidigt som du rör om häller du i kolsyrat vatten och vinäger.

2. Täck bunken med en plastpåse och låt stå i 10 min.

3. Hetta upp en torr nonstick stekpanna, låt bli ganska varm och häll i smet. Grädda pannkakan bara på en sida tills den blir torr på ovansidan och får färg undertill.

OBS! Lägg inte pannkakorna på varandra eftersom de lätt klibbas ihop, lägg på tallrik eller ett bakplåtspapper med ovansidan uppåt. När de har svalnat kan du rulla dem och lägga på ett fat, servera med ett gott tillbehör, tex mesir wat.

Dela det här receptet med dina vänner!