Lax i långpanna med romsås

Lax i långpanna med romsås.

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

Enkel, smidig och vardagslyxig rätt som är både nyttig och drömgod. Att det är väldigt lite disk är en bonus!

Ingredienser

4portioner

  • 700g
    laxfilé, benfri, eller annan fisk (helst Krav- eller MSC-märkt)
  • 600g
    potatis, kokt
  • 1kg
    färska grönsaker, i bitar (t ex 1 färsk broccoli i bitar, 1 knippe morötter i bitar, 1 fänkål, en näve sockerärtor, rädisor)
  • röd lök, i klyftor
  • 1st
    citron

Vitlöksolja

  • 1dl
    olivolja
  • 1-2st
    vitlöksklyftor, rivna
  • 2tsk
    italiensk salladskrydda
  • 1tsk
    salt
  • färska örter, om du har

Romsås

  • 3dl
    crème fraiche, valfri fetthalt
  • 2msk
    fiskrom, t ex stenbitsrom
  • salt
  • vitpeppar
  • gräslök

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 225 grader varmluft, 250 grader vanlig.

2. Blanda samtliga ingredienser till vitlöksolja.

3. Lägg potatisen i en ugnsform, tryck till med en gaffel så den mosas något. Lägg på de hårdare grönsakerna, t ex broccoli och morot.

4. Ringla vitlöksolja ovanpå och massera försiktigt in den. Baka mitt i ugnen 20 minuter.

5. Lägg på lax och grönsaker som behöver kortare tillagningstid, t ex lök. Grädda tills laxen är just färdig men ännu har en kärna.

6. Rör ihop romsås (se nedan).

7. Lägg på de sprödaste grönsakerna mellan laxbitarna och garnera med citron. 

Romsås

1. Blanda créme fraiche och rom.

2. Smaka av med salt, peppar och gräslök.

Dela det här receptet med dina vänner!