Lax med basilika- och fetaosttäcke med ugnsstekta rotsaker

Lax med basilika- och fetaosttäcke med ugnsstekta rotsaker.

Publicerat:

Tillagningstid:

Rätten lagas enkelt i en ugnslångpanna. Täck laxen med en läcker röra av fetaost och crème fraiche och låt ugnen göra jobbet! Fänkål, rödbetor, morötter och potatis ger god smakbrytning och skön mättnad efter en aktiv dag.

Ingredienser

4portioner

  • 600g
    fast potatis, t ex Amandin
  • 2-3
    rödbetor
  • 2
    morötter
  • 1
    fänkål
  • olivolja
  • salt

Lax med basilika- och fetaosttäcke

  • 4bit(ar)
    laxfilé, ca 600 g
  • 1tsk
    salt och lite nymald peppar
  • ½kruk(or)
    basilika
  • 300g
    fetaost
  • dl
    crème fraiche

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Skölj och borsta potatis och grönsaker väl, skala om det behövs.

3. Skär alltsammans i klyftor eller bitar. Se till att skölja fänkålen efter att du delat den.

3. Fördela potatis och grönsaker på ett bakplåtspapper i en ugnslångpanna och salta. Ringla över olivolja. Stek i mitten av ugnen ca 25 minuter tills allt är nästan färdigstekt.

5. Skär eventuellt bort skinnet på laxen och salta och peppra den runt om.

6. Finhacka basilikabladen och mosa fetaosten med en gaffel tillsammans med basilikabladen och crème fraiche.

7. Fördela fetaoströran på laxbitarna.

8. Gör plats för laxen på plåten bland den nästan färdigstekta potatisen och grönsakerna. Fortsätt steka i ugnen ca 10-15 minuter tills osten börjar ta lite färg och laxen är färdigstekt.

Dela det här receptet med dina vänner!