Lax med gurkfjäll

Lax med gurkfjäll

Publicerat:

Servera laxen på ett lite roligare vis med kreativa dekorationer av gurka och citron.

Ingredienser

6 - 10portioner

  • 1st
    stjärtbit lax, drygt – 1 ¼ kg eller 2 stjärtbitar laxfilé, ca 1 kg
  • tsk
    salt
  • nymald vitpeppar
  • 2 dl
    creme fraiche
  • 100g
    cream cheese
  • 2msk
    söt grov senap
  • ½dl
    hackad dill
  • ½dl
    fint skuren gräslök
  • rivet skal av ½ citron
  • ca 1 tsk
    pressad citronsaft
  • salt och peppar
  • 1st
    gurka
  • 2st
    citroner

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 175 grader. Filéa laxen och skär bort skinnet. Skär till ”fiskhuvudet” i ena stjärtänden på laxen. Biten du skär bort ska bli likt ett V och den biten ska sedan bli stjärtfenan.

2. Salta laxen på båda sidor och peppra lätt. Lägg bitarna på plåt med bakplåtspapper. Stek i ugnen ca 15 minuter tills laxen är precis genomstekt. Låt kallna.

3. Vispa creme fraichen tjock med elvisp. Blanda ner cream cheese, senap, gräslök, dill och finrivet citronskal. Smaka av med ca 1 tsk pressad citron och lite salt och peppar.

4. Lägg upp laxen på ett serveringsfat så att det liknar en fisk. Täck den kalla laxen med creme fraiche-röran. Skiva gurkan tunt och lägg på skivorna likt fjäll, börja i stjärtänden.

5. Skär bort ändarna på citronerna och lägg dit dem som ögon och skiva citronen likt fjäll.

Dela det här receptet med dina vänner!