Lax- och patépaket med örtmajonnäs

Lax- och patépaket.

Publicerat:

Tillagningstid:

Lättgjorda och matiga tilltugg till champagnen. Hemgjord majonnäs är godast, men du kan också blanda färdig majo med örterna. Satsen är stor, majon håller en vecka i kyl. Allt kan stå klart i kylen och bara läggas upp på salladen vid servering.

Ingredienser

4portioner

  • 2skiva(or)
    fisk- och skaldjurspaté
  • 4-6skiva(or)
    kallrökt lax
  • 2-3st
    huvuden hjärtsallad (gemsallad)

Örtmajonnäs

  • 2st
    äggulor
  • 1tsk
    dijonsenap
  • 1tsk
    pressad citronsaft
  • 2dl
    rapsolja
  • 1-2st
    vitlöksklyftor
  • salt
  • vitpeppar
  • ½dl
    finhackade färska örter, t.ex basilika, timjan, oregano

Så lagar du

1. Örtmajo: Vispa ihop äggulorna med senap och citronsaft. Vispa i oljan först droppvis, sedan i en fin stråle. Vispa rejält så det inte skär sig.

2. Skala och finhacka vitlöken. Tillsätt den, smaka av, rör i örterna och ställ kallt. Eller ta genvägen: Ta 2 dl god färdig majonnäs, smaka av med vitlök och örter.

3. Dela patéskivorna i sex bitar vardera, totalt 12. Dela laxskivorna och slå in patébitarna till paket. Skölj salladen, torka 12 fina blad med hushållspapper. Hit kan du förbereda.

4. Servering: Lägg salladsbladen på ett fat, placera ett laxpaket på varje och lägg på en rejäl klick majonnäs.

Dryckestips

I glaset:

2011 Rotari Brut Riserva, Italien

Nr 7567, 109 kr

Eller

2011 Palmer Blanc de Blancs, Frankrike

Nr 7553, 339 kr

Eller

Pol Roger Brut Reserve, Frankrike

Nr 7549, 409 kr

Alkoholfritt
Billabong Sparkling Brut, Australien

Nr 1945, 56 kr

Dela det här receptet med dina vänner!