Ingredienser

  • 225g
    urbenad, lax utan skinn
  • 2msk
    smör till stekningen av lök
  • 2st
    scharlottenlökar
  • 50g
    rumstempererat smör
  • 1msk
    crème fraiche
  • 150g
    varmrökt lax
  • skal från 1 citron samt 1 msk citronsaft
  • 1/2msk
    kallpressad rapsolja
  • 1st
    äggula
  • 1msk
    sherryvinäger
  • 1msk
    finhackad dill
  • några extra dillkvistar
  • 50g
    skirat smör

Så lagar du

Sjud laxen i lättsaltat vatten i 5 minuter. Låt den rinna av och svalna. Hacka löken riktigt fint och stek den i 2 matskedar smör tills den är mjuk och genomskinlig. Låt svalna.

Vispa smöret tills det är vitt och luftigt och blanda ner créme fraiche. Smula ner såväl den kokta som den rökta laxen. Tillsätt citron, rapsolja, äggula, vinäger och finhackad dill och vispa eller rör till en jämn kräm.

Lägg upp rilletten på burkar, tryck ner den ordentligt i burken och lämna en knapp centimeter upptill i burken. Smält och skira smör, låt det svalna något innan du garnerar med dillkvistar och skedar över det skirade smöret. Låt rilletten mogna ett dygn innan du äter den. Servera med rostat bröd, cornichons, inlagda polkabetor, kapris eller rädisor och några drag med svartpepparkvarn.

Dela det här receptet med dina vänner!