Lepinjabröd
Publicerat:
2021-10-04Luftiga, mjuka och saftiga bröd från Balkan. Lepinja är en blandning mellan pitabröd och luftiga frallor. Urläckra att öppna upp och fylla med något gott.
Ingredienser
8portioner
Lepinjabröd
- 5dlljummet vatten
- 30gfärsk jäst eller 3 tsk torrjäst
- ca 10-11dlvetemjöl
- 0,5dlolja
- 2tsksalt
- 1msksocker
Så lagar du
- Lös upp jästen och socker med ljummet vatten.
- Tillsätt olja och blanda.
- Blanda i mjöl och salt.
- Knåda degen en bra stund, gärna i bakmaskin i ca 10 min. Degen ska vara ganska kladdig men ändå kännas smidig.
- Mjöla degen, täck med en plastpåse och låt vila i rumstemperatur i ca 1-1,5 h eller i kylen över natten.
- Häll ut degen på mjölat bord, dela degen i 8 bitar och forma sedan bitarna till bollar.
- Låt vila under bakduk i ca 30 min.
- Ta en degboll och lägg på mjölat bord. Tryck varsamt ut bollen med fingrarna till ett runt bröd som är ca 0,5 cm tjockt och ca 15 cm stor i omkretsen.
- Lägg på en plåt med bakplåtspapper.
- Gör ett rutat mönster på brödets ovansida med en kniv.
- Täck bröden med en bakduk och låt vila i 30 min.
- Värm ugnen till 225°.
- Grädda bröden mitt i ugnen i ca 12-15 min.
- Ta ut från ugnen och täck direkt med en bakduk.
- Låt svalna och förvara sedan i en påse.