Lila noodle bowl

Lila noodle bowl.

Publicerat:

Tillagningstid:

Testa en god och somrig noodle bowl som inte liknar något du ätit tidigare. Njut av vackra lila och rosa nudlar genom att färga dem med rödkål och citron. Kul och gott för både stor och liten.

Ingredienser

4portioner

Lila nudlar

  • ½
    huvud rödkål (ca 1 kg)
  • 2liter
    vatten
  • 400g
    nudlar (helst risnudlar för att de blir vackrast vid färgningen)

Sojadressing

  • 2dl
    majonnäs
  • 2msk
    soja

Tillbehör

  • 2st
    ägg
  • 2-3msk
    sesamfrön, till garnering
  • 2
    salladslökar
  • ½
    gurka
  • 300g
    halloumi
  • 1
    citron
  • ev andra tillbehör som du tycker är goda

Så lagar du

Att förbereda innan nudlarna kokas

  1. Koka äggen, starta med kallt vatten. Låt äggen koka 6 minuter och 30 sekunder från det att det kokat upp.
  2. När äggen är färdiga, kyl ned direkt i kallt vatten, gärna med is i. På så vis fortsätter inte tillagningen av äggen, utan äggulan förblir krämig och god!
  3. Blanda majonnäsen med sojan. Reglera tjockleken på dressingen med lite vatten om du tycker att dressingen är för tjock. 
  4. Skiva salladslöken så tunt du kan. 
  5. Dela gurkan i små kuber, det tycker jag är gott!
  6. Skär halloumin i centimeterstora kuber. Stek i olja tills de fått krispig yta och rejält med färg.
  7. Dela rödkålen i mindre bitar i, ca 2–4 cm är en bra storlek. Hur de ser ut är inte så noga. 
  8. Koka rödkålen i 2 liter vatten i 10–15 minuter, tills vattnet har fått ordentligt med färg. Sila därefter bort rödkålen. Rödkålen kan du använda till morgondagens matlåda eller gryta.
  9. Koka nudlarna enligt förpackningens anvisningar i det färgade rödkålsvattnet. Fiska upp nudlarna med en pastaslev om du vill spara rödkålsvattnet för att labba med eller häll bort det som vanligt. Nu har du i alla fall plötsligt lila nudlar!

Servering

  1. Bygg din lila noodle bowl genom att placera nudlarna i botten i en djup skål. Pressa över några droppar citron. Det är gott och gör att nudlarna ändrar färg till rosa.
  2. Toppa sedan med dina favorittillbehör. Avsluta med att strö över sesamfrön och att ringla över sojadressingen. Hoppas det smakar!

Bonusfakta!

Det är ämnet antocyanin från rödkålen som gör att nudlarna ändrar färg. Ämnet finns också i t ex blåbär.

När du häller sur citron på dem blir ph-värdet lägre och nudlarna rosa. Häller du basisk bikarbonat på dem (då kan du dock inte äta dem) så blir de istället blå-gröna.

Har du sparat vattnet kan du låta barn eller andra experimentera genom att blanda i citron eller bikarbonat i ett glas med rödkålsvatten och se vad som händer. Ha så kul!

Dela det här receptet med dina vänner!