Limebakad lax i ugn med äppelskagen och dillstomp

Limebakad lax i ugn med äppelskagen och dillstomp

Publicerat:

Tillagningstid:

Saftig lax som lagar sig själv i ugnen medan du förbereder skagen och potatisstomp. Vardagslyx med guldkant som funkar lika bra till fest! Picklad fänkål ger ett härligt krisp och sötsyrlig smak som pricken över i till den mjuka laxen.

Ingredienser

4portioner

Fisken

  • 1kg
    benfri laxfilé
  • 2st
    lime, skivade
  • 1kg
    valfria grönsaker (tex endive, sparris, broccoli, spetskål)
  • salt
  • peppar
  • olivolja

Dillstomp

  • 1kg
    potatis, skalad (mindre bitar går fortare att koka)
  • 1dl
    turkisk yoghurt
  • 2msk
    dill, hackad
  • salt
  • vitpeppar

Skagenröra med äpple

  • 150g
    räkor, skalade och hackade
  • 2dl
    turkisk yoghurt
  • 1st
    rött äpple
  • salt
  • vitpeppar
  • 2msk
    stenbitsrom (valfritt)
  • riven pepparrot (valfritt)

Snabbpicklad fänkål

  • 1st
    stor fänkål
  • ½dl
    ättika (12%)
  • 1dl
    vatten
  • 1nypa(or)
    salt
  • 1nypa(or)
    socker

Så lagar du

Fisk och potatis

1. Sätt ugnen på 180 grader varmluft eller 200 grader vanlig ugn.

2. Skär snitt i fisken och lägg i limeskivor. Lägg fisken i en ugnsform. Lägg grönsakerna runt om, salta och peppra. Ringla olja på grönsakerna. Ställ in formen mitt i ugnen.

3. Koka potatis (och gör skagen och fänkål under tiden).

Obs! Laxen ska vara precis färdig, det tar ca 10 minuter, men beror på flera faktorer så testa efter 10 minuter. En del gillar att ha mer kärna kvar. Innertemp 52-56 grader.

4. Ta ut laxen, servera med stomp, picklad fänkål och skagenröra.

Skagenröra

1. Blanda samtliga ingredienser.

Fänkål

1. Hyvla fänkålen tunna skivor. Lägg i kallt vatten 5 minuter, häll av vattnet.

2. Blanda samtliga ingredienser.

Dela det här receptet med dina vänner!