Limebakad lax i ugn med äppelskagen och dillstomp
Publicerat:
2020-03-04Tillagningstid:
Saftig lax som lagar sig själv i ugnen medan du förbereder skagen och potatisstomp. Vardagslyx med guldkant som funkar lika bra till fest! Picklad fänkål ger ett härligt krisp och sötsyrlig smak som pricken över i till den mjuka laxen.
Ingredienser
4portioner
Fisken
- 1kgbenfri laxfilé
- 2stlime, skivade
- 1kgvalfria grönsaker (tex endive, sparris, broccoli, spetskål)
- salt
- peppar
- olivolja
Dillstomp
- 1kgpotatis, skalad (mindre bitar går fortare att koka)
- 1dlturkisk yoghurt
- 2mskdill, hackad
- salt
- vitpeppar
Skagenröra med äpple
- 150gräkor, skalade och hackade
- 2dlturkisk yoghurt
- 1strött äpple
- salt
- vitpeppar
- 2mskstenbitsrom (valfritt)
- riven pepparrot (valfritt)
Snabbpicklad fänkål
- 1ststor fänkål
- ½dlättika (12%)
- 1dlvatten
- 1nypa(or)salt
- 1nypa(or)socker
Så lagar du
Fisk och potatis
1. Sätt ugnen på 180 grader varmluft eller 200 grader vanlig ugn.
2. Skär snitt i fisken och lägg i limeskivor. Lägg fisken i en ugnsform. Lägg grönsakerna runt om, salta och peppra. Ringla olja på grönsakerna. Ställ in formen mitt i ugnen.
3. Koka potatis (och gör skagen och fänkål under tiden).
Obs! Laxen ska vara precis färdig, det tar ca 10 minuter, men beror på flera faktorer så testa efter 10 minuter. En del gillar att ha mer kärna kvar. Innertemp 52-56 grader.
4. Ta ut laxen, servera med stomp, picklad fänkål och skagenröra.
Skagenröra
1. Blanda samtliga ingredienser.
Fänkål
1. Hyvla fänkålen tunna skivor. Lägg i kallt vatten 5 minuter, häll av vattnet.
2. Blanda samtliga ingredienser.