Lingoncupcakes med vit choklad & saffransfrosting
Publicerat:
2012-10-24Tillagningstid:
Ingredienser
12 - 15portioner
- 125 gsmör
- 2stägg
- 2½ dlströsocker
- 1tskvaniljsocker
- 2tskbakpulver
- 2tskingefära, malen
- 3dlvetemjöl
- 1dläppelmos
- 1½ dlgräddfil
- 100 gvit choklad, hackad
- 1stekologisk apelsin, det gula av skalet rivet
- 1½ dllingon, frysta
- 100 gpistaschkärnor, hackade
- 1sats(er)frosting (nedan)
Till garnering
- lingon, strössel, karameller eller sockerpasta
Saffransfrosting
- ½paket(¼ g) saffran
- 2tskrom eller apelsinjuice
- 2dlsmetana
- 200 gnaturell färskost
- 1dlflorsocker
Cream cheese-frosting
- 100 gsmör, rumstempererat
- 200 gnaturell färskost
- ½dlflorsocker
- ½dllemon curd
- 1 stekologisk citron, det gula av skalet rivet
- 1tskvaniljsocker
Så lagar du
Saffransfrosting:
1. Rör ut saffran i sprit eller juice, låt stå och dra minst 20 minuter. Vispa ihop samtliga ingredienser till en fluffig och spritsbar konsistens.
Cupcakes:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Bryn smöret ljusbrunt och låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna, sikta ner i äggsmeten. Tillsätt äppelmos, gräddfil, choklad, apelsinskal och smör, rör till en slät smet.
2. Ställ dubbla muffinsformar i muffinsplåtar och fyll till ¾ med smet. Fördela lingon och nötter över, tryck ner några av dem. Grädda cirka 25 minuter mitt i ugnen. Låt svalna, gör valfri frosting (nedan) under tiden. Spritsa på frosting och garnera efter din egen smak och fantasi.
Cream cheese-frosting:
1. Vispa smöret smidigt, tillsätt resterande ingredienser och vispa till fluffig konsistens.