Lingoncupcakes med vit choklad & saffransfrosting
Tillagningstid:
Publicerat:
2012-10-24Tillagningstid:
"Jag valde Lingoncupcakes med vit choklad. Cupcakes är så goda och väldigt roliga att göra. Möjlighet att dekorera med bär och frukter är stora. Dom blev mycket goda, lingonens syrliga smak mot sötman gillar jag väldigt mycket. Tack!" -Marja-Liisa Rauhala, tittare på Go'kväll.
Ingredienser
12–15 portioner
- 125 gsmör
- 2 stägg
- 2½ dlströsocker
- 1 tskvaniljsocker
- 2 tskbakpulver
- 2 tskingefära, malen
- 3 dlvetemjöl
- 1 dläppelmos
- 1½ dlgräddfil
- 100 gvit choklad, hackad
- 1 stekologisk apelsin, det gula av skalet rivet
- 1½ dllingon, frysta
- 100 gpistaschkärnor, hackade
- 1 sats(er)frosting (nedan)
Till garnering
- lingon, strössel, karameller eller sockerpasta
Saffransfrosting
- ½ paket(¼ g) saffran
- 2 tskrom eller apelsinjuice
- 2 dlsmetana
- 200 gnaturell färskost
- 1 dlflorsocker
Cream cheese-frosting
- 100 gsmör, rumstempererat
- 200 gnaturell färskost
- ½ dlflorsocker
- ½ dllemon curd
- 1 stekologisk citron, det gula av skalet rivet
- 1 tskvaniljsocker
Så lagar du
Saffransfrosting:
1. Rör ut saffran i sprit eller juice, låt stå och dra minst 20 minuter. Vispa ihop samtliga ingredienser till en fluffig och spritsbar konsistens.
Cupcakes:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Bryn smöret ljusbrunt och låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna, sikta ner i äggsmeten. Tillsätt äppelmos, gräddfil, choklad, apelsinskal och smör, rör till en slät smet.
2. Ställ dubbla muffinsformar i muffinsplåtar och fyll till ¾ med smet. Fördela lingon och nötter över, tryck ner några av dem. Grädda cirka 25 minuter mitt i ugnen. Låt svalna, gör valfri frosting (nedan) under tiden. Spritsa på frosting och garnera efter din egen smak och fantasi.
Cream cheese-frosting:
1. Vispa smöret smidigt, tillsätt resterande ingredienser och vispa till fluffig konsistens.