Lingonkolamuffins med kanel och crumble
Publicerat:
2021-09-07Tillagningstid:
Muffins hjärta smulpaj! Saftiga, sötsyrliga muffins med vackert röda lingon, Skandinaviens citron. Toppar dem med knaprig crumble/smultopp för en god konsistensbrytning.
Ingredienser
8portioner
- 125gsmör, smält och avsvalnat
- 3ägg
- 2dlyoghurt
- 1 ½dlmuscavadosocker (alt strösocker)
- 1tskvaniljpulver
- 4dlvetemjöl
- 2tskbakpulver
- 2tskkanel
- 2tskingefära, malen
- 2dllingon, frysta eller färska
- 1dlkaramelliserad mjölk eller 8 chokladdoppade godis-kolor
Smultopp
- 75gsmör
- 2dlhavregryn
- 1dlvetemjöl
- ¾dlmuscovadosocker (alt strösocker)
Så lagar du
- Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och socker fluffigt. Rör ner yoghurt.
- Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten. Vispa till en slät smet, rör ner smör.
- Fördela hälften av smeten i muffinsformar, lägg på lingon och en tesked karamelliserad mjölk (eller en kolagodis). Fyll upp med resterande smet.
- Blanda samtliga ingredienser till smultoppen, strö den ovanpå smeten.
- Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. De ska vara just färdiga, fortfarande lite mjuka inuti. Låt svalna på galler.
Tips
Muffinsen går jättebra att frysa.