Lingonkolamuffins med kanel och crumble

Lingonkolamuffins med kanel och crumble.

Publicerat:

Tillagningstid:

Muffins hjärta smulpaj! Saftiga, sötsyrliga muffins med vackert röda lingon, Skandinaviens citron. Toppar dem med knaprig crumble/smultopp för en god konsistensbrytning.

Ingredienser

8portioner

  • 125g
    smör, smält och avsvalnat
  • 3
    ägg
  • 2dl
    yoghurt
  • 1 ½dl
    muscavadosocker (alt strösocker)
  • 1tsk
    vaniljpulver
  • 4dl
    vetemjöl
  • 2tsk
    bakpulver
  • 2tsk
    kanel
  • 2tsk
    ingefära, malen
  • 2dl
    lingon, frysta eller färska
  • 1dl
    karamelliserad mjölk eller 8 chokladdoppade godis-kolor

Smultopp

  • 75g
    smör
  • 2dl
    havregryn
  • 1dl
    vetemjöl
  • ¾dl
    muscovadosocker (alt strösocker)

Så lagar du

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och socker fluffigt. Rör ner yoghurt.
  2. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten. Vispa till en slät smet, rör ner smör.
  3. Fördela hälften av smeten i muffinsformar, lägg på lingon och en tesked karamelliserad mjölk (eller en kolagodis). Fyll upp med resterande smet.
  4. Blanda samtliga ingredienser till smultoppen, strö den ovanpå smeten.
  5. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. De ska vara just färdiga, fortfarande lite mjuka inuti. Låt svalna på galler.

Tips

Muffinsen går jättebra att frysa.

Dela det här receptet med dina vänner!