Lingonparfaittårta

Lingonparfaittårta, snöglobsdessert och chokladsalami.

Publicerat:

Tillagningstid:

Luftig parfaittårta med fin smak av lingon. Perfekt avslutning på ett maffigt julbord!

Ingredienser

10 - 12portioner

Botten

  • 10-15
    digestivekex
  • 50g
    smör
  • 2tsk
    kanel

Lingonparfait

  • 300g
    lingon
  • 1dl
    strösocker
  • 3msk
    strösocker
  • 3
    äggulor
  • 3dl
    vispgrädde

Mandelkottar

  • mandelmassa
  • mandlar
  • kakao

Så lagar du

1. Botten: Smula sönder digestivekexen. Knåda ihop det mjuka smöret med smulorna och kanelen.

2. Lägg ett bakplåtspapper i botten av en rund form med löstagbar kant, 20–23 cm i diameter. Tryck ut botten i formen och ställ in i kylen.

3. Lingonparfait: Mosa 200 g lingon med 1 dl socker. Rör tills sockret smält.

4. Vispa äggulorna med 3 msk socker tills det blir fluffigt. Tillsätt de rårörda lingonen. Vispa grädden och vänd ner den i äggblandningen. Blanda ned 100 g hela lingon.

5. Häll parfaiten i formen och frys i minst 4 timmar. Ta fram tårtan i god tid innan servering, ½-1 timme i förväg. Lossa kanten och dekorera med lingon och mandelkottar.

Mandelkottar

1. Forma små koner av marsipan. Skär mandlarna i skivor. Det går att göra i vissa matberedare, skär annars försiktigt med kniv eller osthyvel för hand. Tunna mandelspån är för bräckliga.

2. Stick i mandelskivorna i marsipankonen lager för lager tills den ser ut som en kotte. Pudra kakao över mandelkotten.

Dela det här receptet med dina vänner!