Linguine alle vongole

Linguine alle vongole

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

En italiensk klassiker som är mångas absoluta favorit på semestern. Receptet går att göra med vongole eller venusmusslor på svenska, hjärtmusslor eller blåmusslor. Tricket för en riktigt god vongole är att koka ner buljongen och späda på med pastavatten för mycket smak och krämighet. Ingredienserna är få så det är detaljer som gör hela skillnaden!

Ingredienser

4portioner

  • 400g
    linguine eller spaghetti
  • 1kg
    färska vongolemusslor (eller hjärtmusslor)
  • 1
    schalottenlök
  • 1
    vitlöksklyfta
  • 0,25tsk
    peperoncini
  • 2dl
    torrt vitt vin
  • 1dl
    olivolja
  • 25g
    smör
  • 1knippa(or)
    bladpersilja
  • 2msk
    nduja vid behov (kalabresisk chilikräm)

Så lagar du

  1. Blötlägg musslor i kallt, saltat vatten i cirka 2 timmar.
  2. Släng de musslor som inte sluter sig när man knackar lite på dom.
  3. Skala och hacka lök och vitlök. Stek i rikligt med olivolja tillsammans med chili tills löken mjuknar. Lägg i några kvistar från persiljan. Häll på vin och låt koka upp. Lägg i musslorna och sätt på ett lock. Låt koka i 3 – 4 minuter eller tills musslorna öppnat sig.
  4. Ta upp musslorna och sila buljongen (det ligger alltid lite sand på botten). Häll vätskan i en stekpanna med höga kanter och låt sjuda tills vätskan reducerats med hälften. Blanda ner nduja om du vill ha extra hetta och smaka av.
  5. Under tiden, plocka ur hälften av musslorna och behåll resten i sina skal. Släng de musslor som fortfarande är stängda.
  6. Koka pastan i saltat vatten tills den är al dente och gärna något hårdare. Spara en deciliter av kokvattnet.
  7. Lägg pastan i buljongen och koka under omrörning i ytterligare någon minut. Tillsätt kokvattnet tills du har en krämig konsistens. Blanda ner en rejäl matsked smör och häll sedan i hela och plockade musslor och strö över persilja.

Dela det här receptet med dina vänner!